Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: co będzie wydajniejsze?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pepus88
Mam taki problem, musze przychowywac wiele danych ok 70 w bazie danych i teraz nie wiem, czy dla kazdej danej -zmiennej tworzyc osobne pole w bazie, czy wrzucic wszystkie do jednego pola i potem przy wykonywaniu skryptu rozbijać ten ciąg na tablice i potem juz sobie na niej pracować. Które rozwiązanie będzie lepsze?
Kas
Ja ym obstawiał to pierwsze. Poza tym nie możesz sobie jakoś sensowanie posegregować tych zmiennych na parę pól?
pepus88
Też myślałem nad segregacją, np na 3-4 pola, i chyba mi się to uda zrobić, ale jeśli np będę czesto korzystał z tych danych to nadal to bedzie lepsze rozwiązanie?
Kas
A może powiesz do czego to ma służyć? Jakiś cache, ustawienia skryptu czy coś innego?
pepus88
Te dane mają służyć do obsługi skryptu toplist, a więc większość z nich będzie wczytywana w chwili wyświetlania danej toplisty, np takie zmienne jak: ile pierwszych pozycji ma być wyswietlona z banerem, maksymalna ilość pozycji w topliscie itp.
Bedę też musiał przechowywać style do danej toplisty w bazie , aby użytkownicy mogli poprzez formularze je sobie dowolnie zmieniać.
tort
Cytat(pepus88 @ 2006-03-04 21:07:24)
czy dla kazdej danej -zmiennej tworzyc osobne pole w bazie, czy wrzucic wszystkie do jednego pola

Drugie rozwiązanie powinieneś od razu wykluczyć. Po pierwsze 70 kolumn w jednej tablicy to wcale nie jest dużo. Po drugie zaprojektuj sobie porządnie bazę danych, bo może okazać sie, że potrzebujesz przechować dużo mniej, niż 70 atrybutów, a dobry projekt ułatwia późniejsze modyfikacje i rozbudowę. Po trzecie - baza danych do tego służy, żeby operować na dużych ilościach danych i przy dobrym projekcie oraz umiejętnym wykorzystaniu SQL php ograniczy się do pobierania danych i ich prezentacji, przez co zaoszczędzisz dużo pisania. Po czwarte baza danych na ogół działa szybciej, niż skrypt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.