Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]"uploadowanie" obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wykrywacz
Po kolei(chodzi o sklep internetowy).

Mam sobie jakąś stronę w miejscu gdzie jest miejsce na sklep robie
  1. <?php
  2. include('sklep.php');
  3. ?>
- wszystko standart jest ok
plik sklep.php, edytuje przez formularz (taki plan)+mysql, jako pamięc tego co już wpisałem.

Moje pytanie. Jak zrobić, żeby implementować tam obrazki produktów, właśnie przez formularz. (jak ustawić obrazki i tak dalej to jest na forum znajde sobie naucze się tongue.gif).
Ale tego zagadnienia nie widziałem

Czy te obrazki, jakoś zapisują się na dysku? - np. przez fwrit() ?
Czy jest jakaś klasa która pozwala wyświetlić obrazek z podenego pliku który wcześniej jest zapisany gdzieś na twardzielu czyli coś ale:
  1. <?php
  2. $mail->AddAttachment("/var/tmp/file.tar.gz");  // add attachments
  3. $mail->AddAttachment("/tmp/image.jpg", "new.jpg");
  4. ?>

gdzie mam
  1. <?php
  2. $uploaddir = '/archiwum/';
  3. $uploadfile = $_FILES['plik']['tmp_name'];
  4. $tmp_name = $_FILES["plik"]["tmp_name"];
  5.  $name = $_FILES["plik"]["name"];
  6.  move_uploaded_file($tmp_name, $name);
  7. ?>

Tyle że nie posyłający do klasy phpmail.
A poporstu wyświetlający w jakiś tam konkretnym miescu sam obrazek ze ściężki
  1. <?php
  2. gdzie mam [php]$uploaddir = '/foto/';
  3. ?>

Jak jest to mało jasne to dajcie znać postaram się to jakoś uprościć.
LBO
Cytat
implementować
chyba uploadować

szukaj na forum pod hasłem upload...
kszychu
Wykrywacz, pamiętasz $_FILES, którą wałkowaliśmy niedawno? No to teraz użyj copy() (w manualu masz co i jak) i przekopiuj plik z tymczasowej lokalizacji w docelową. Masz do tego już wszelkie potrzebne informacje.

@LBO: po raz ostatni proszę przestań bawić się w moderatora! Masz coś konkretnego do powiedzenia to mów, ale uwagi "szukaj na forum" zachowaj dla siebie!
Wykrywacz
Ok z fotemi wyszło wszystko ładnie.

Czy możecie mi tylko powiedzieć, jak się nazywa instrukcja, bądz czy to ma być na pętli, o co chodzi.
Zdefiniowanie text do sklepu + wsadzenie obrazka żaden problem, a teraz jak zrobić żeby można było wstawiać następne i żeby nowe nie wchodziło w miejsce starego a pojawiało się jako kolejny produkt. Proszę tylko żebyście dali mi wskazówkę znajdywanie samemu rozwiązania jest znacznie fajniejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.