Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Flash] link textowy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Kinool
jako ze w technologiach flashowych niezbyt mocno sie orientuje smile.gif mam problem jak zrobic link textowy, tzn zeby linkiem byl tex (po najechniu na niego mizniel kolor) narazie robie to na okolo tzn mam mc z niewidoczna warstwa pod spodem i dynamic_text u gory z posimou AS nadaje wartosc dla dynamic_text oraz ustawiam co ma sie zrobic w akcji on (rellease)

ale niezbyt to eleganckie chyba smile.gif

wiec jasli ktos mocniej uzywa flasha to prosze o pomoc smile.gif
revyag
E tam nieeleganckie smile.gif
Linka robisz właśnie w ten sposób. Rysujesz na tekście prostokąt, tworzysz z niego symbol, tylko nie klip filmowy ale button, potem ustawiasz mu alfa na 0 - zeby był niewidoczny, a w action script dla niego:
Kod
on (release) {
getURL("http://www.wp.pl");
}

oczywiście na osobne warstwie ten button ma być.
Ja tak zawsze robię.
Kinool
hmm a zmiana koloru textu?? smile.gif jednak nadal uwazam ze nie jest to zbyt elegancke rozwiazanie smile.gif

a jesli chesz zey to bylk link (url) to na polu textowymwystarczy dac odpowiedni target_url i nie trzeba sie bawic w butony tongue.gif

tak na marginesie to wole uzywac mc (movie clip) zamiast butonow bo wieksza kontrole daja smile.gif
revyag
Jak masz dynamic text to chyba jest właściwość textColor. To chyba byłoby tak:
zmienna_text.textColor="#ff0000". Dajesz to w akcji on(rollover).
bigZbig
Sprobuj takiego definiowania formatu (AS 2.0)

Kod
//begin code
var myformat:TextFormat = new TextFormat();

myformat.color = 0xff0000;
myformat.bullet = true;
myformat.underline = true;

myText.setTextFormat(myformat);

//end code
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.