Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] kodowanie hasla..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pavell
w jaki sposob zakodowac haslo przesylane do bazy by mozna je bylo pozniej bez problemow odczytac?

INSERT INTO user VALUES ('', '$nick', PSAAWORD('$password')) lub INSERT INTO user VALUES ('', '$nick', MD5('$password')) nie daje sie pozniej rozkodowac a z kursu ktory posiadam wynika ze powinno sie je odkodowac bez problemu uzywajac
SELECT * FROM user WHERE nick='$nick' AND password=PASSWORD('$password') lub SELECT * FROM user WHERE nick='$nick' AND password=MD5('$password')

u mnie to nie dziala - tzn. koduje ale juz nie potrafi odkodowac (przy SELECT zwraca "empty set" podczas gdy w bazie istnieje odpowiedni wpis)..
tmk
Md5 i tym podobne f-kcje, to funkcje jednostronne - nie odtworzysz z nich hasła.
Zapewne nie do końca dobrze to sformułowali w kursie, który posiadasz, ale chodzi o to, że w bazie trzymasz zakodowane hasło,a potem jak użytkownik je poda, to porównujesz md5(hasła_które_podał) z zakodowanym(w md5) hasłem w bazie.
nospor
@tmk mądrze mówi smile.gif
a ja przenoszę na przedszkole.

ps: co to jest PSAAWORD? mieszanie polszczyzny z angielszczyzną. powinno byc :PSASŁOWO lub WORDOFDOG winksmiley.jpg

ps2: i do hashowania uzywaj funckcji md5() w php a nie w bazie
pavell
thx za pomoc! pomoglo! rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.