Jestem dosc poczatkujacy, choc troche w phpcu zrobic umiem ale mam pytanie, a w sumie to 3 pytania, no wiec:

1. Jakis skrypt w php, ktory jakos calosc "cos robi" naprzyklad mam dwa skrypty (+plus dodatkowe odpowiedzialne za ich obsluge ewentualnie). I powiedzmy wystarczy je skopiowac na serwer, a potem na stronie np. dac include <newsletter.php>; ktory wyswietla pole tekstowe i dwa radiobutony "dodaj" "usun z newslitera" i guzik wyslij, a na innej stronie np. include <newsAdmin.php> gdzie sa wszelkie ustawienia, oraz pole do wysylania newslettera. Czy takie cos to jest wlasnie "moduł" czy myle pojęcia? Jak sie nazywa taki mozliwy to wstawienia w prosty sposob wszedzie skrypt?

2. Chce zrobic czy bardziej znalesc i przerobic do potrzeb (trzymaja sie terminologii) wlasnie modul odpowiedzialny za system newsletterow, tak jak mniej wiecej w 1 punkcie pisalem. Polecacie jakies gotowce? Na jakiej zasadzie one pokrótce działają? Lepiej samemu napisac czy skorzystac z gotowego systemu? To co widzialem czyli np. PHPlist, mam problemy z pojeciem co gdzie jest, i male pytanko, czy baza mejli jakie sa dopisywana jest trzymana w mySQL?

3. No i ostatnie pytanie, w panelu administracyjnym ww. systemu ma byc mozliwosc napisania newslettera i rozeslanie go, newsletter ma byc w html'u, a czlowiek ktory go rozsyla nie musi sie znac na html, czyli chodzi mi o taki edytor jaki jest np. na allegro, rozumiem ze to sie robi w javascripcie, czy sie myle? mozna tez gdzies znalesc takie gotowce takiego edytora?

No to tyle z gory dziekuje za pomoc.