Kiedyś miałem taki skrypt w JavaScript
Kod
<script LANGUAGE="JavaScript">
function selecturl(s) {
var gourl = s.options[s.selectedIndex].value; window.ramka.location.href = gourl;
}
</SCRIPT>
<iframe src="pogoda/tor_25_02_2006/tor.php" frameborder="0" width="420" height="320" scrolling="no" name="ramka"></iframe>
<FORM><B>Archiwalne stany toru.</B><BR><BR>
<SELECT NAME="urljump" OnChange="selecturl(this)">
<OPTION> Wybierz datę </OPTION>
<OPTION VALUE="pogoda/tor_25_02_2006/tor.php"> 25.02.2006 </OPTION>
<OPTION VALUE="pogoda/tor_2-3_04_2005/tor.php"> 2-3.04.2005 </OPTION>
</SELECT>
</FORM>
function selecturl(s) {
var gourl = s.options[s.selectedIndex].value; window.ramka.location.href = gourl;
}
</SCRIPT>
<iframe src="pogoda/tor_25_02_2006/tor.php" frameborder="0" width="420" height="320" scrolling="no" name="ramka"></iframe>
<FORM><B>Archiwalne stany toru.</B><BR><BR>
<SELECT NAME="urljump" OnChange="selecturl(this)">
<OPTION> Wybierz datę </OPTION>
<OPTION VALUE="pogoda/tor_25_02_2006/tor.php"> 25.02.2006 </OPTION>
<OPTION VALUE="pogoda/tor_2-3_04_2005/tor.php"> 2-3.04.2005 </OPTION>
</SELECT>
</FORM>
Skrypt ładował do IFRAME stronkę którą była wybrana z listy rozwijanej.
Teraz postanowiłem to samo zrobić z php ale żeby ładował includem więc przerobiłem pewien skrypt i zrobiłem coś takiego.
<?php switch ($_GET['galeria']) { case '': include "galerie/gal10/gal10.php"; break; case 'gal10': include "galerie/gal10/gal10.php"; break; . . . . case 'gal2': include "galerie/gal2/gal2.php"; break; case 'gal1': include "galerie/gal1/gal1.php"; break; }?> <FORM ACTION="zdjecia.php" METHOD="GET"> <SELECT NAME="galeria" SIZE="1"> <OPTION VALUE=""> Zmień Galerię </OPTION> <OPTION VALUE="gal10">pozycja10</OPTION> . . . . <OPTION VALUE="gal2pozycja2</OPTION> <OPTION VALUE="gal1pozycja1</OPTION> </SELECT> <INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Zmień"> </FORM>
Wszystko działa OK ale jest jedno ale. Muszę naciskać przycisk. Czy jest możliwość wysłania danych bez przycisku tak jak w pierwszym skrypcie? Poprostu zaznaczam i po kliknięci na liście już jest.
Czy można to uprościć? Sporo tych Case'ów a czym galerii będzie więcej tym więcej ich będzie (pierwczy pusty dodałem żeby była jakaś wartość początkowa i od razu żeby się coś ładowało domyślnie)
P.S. A tak na marginesie jak ktoś biegły w CSSie to czy można w takim formularzu zmienić wygląd listy? Chodzi mi konkretnie o wygląd rozwijanej listy i strzałeczkę która służy do tego (kolortyka XPkowa mi się gryzie ze stronką). Bo same pozycje to wiem i przycisk też się da (dodając styl w input lub opyion). Niestety jesli dodam w select jakiś styl to się nic nie zmienia.
Będę wdzęczny za odpowiedź
Normalnie jestem zachwycony php a includ'y mi rozwiąują wiele rzeczy (np jeden plik menu dołączany do każdej podstrony, podobnie nagłowek czy stopka ). A kiedyś był tylko HTML+CSS i skrypty.