Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Biblioteka podpowiedzi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KingOfTheBongo
Sprawa jest taka. Mam w formularzu pole tekstowe Textarea gdzie będą wpisywane uwagi. Chodzi o to aby dana osoba mogła wpisac albo soje uwagi albo wybrać z proponowanych w bibliotece. Oczywiście biblioteka to rekordy tabeli mysql. Chciałem to zrobić tak aby utworzyć drugie pole tekstowe i w nim wyświetlałby sie 1 rekord tabeli i po naciścięciu jakiegoś butonna nastepna podpowiedź itd. <np przyciski ze strzałkami zmieniającymi podpowiedź). Najważniejsze jest to, aby po wybraniu "podpowiedzi" po wciśnieciu przycisku np. "wybierz" tekst został przeniesiony to tego pierwszego pola tekstowego. Duga sprawa - odwrotnie, czyli żebym mógł wpisaną przez siebie własną podpowiedź dodać do biblioteki (z tym akurat bedzie mniejszy problem). Generalnie chodzi mi o to jak łatwo (za pomocą jednego przycisku) przenieść tekst z jednego pola tekstowego do drugiego - na bieżąco, czyli nie powodując jakby odświerzenia strony, bo bym musiał formularz od nowa uzupełniać. Troche chyba zakreciłem, ale myślę że starzy wyjadacze php wiedzą o co lotto.
Zdaje se sprawe że to pewnie jest banalne, ale jestem początkującym programistą, baaaardzo początkującym, więc prosze o pomoc. Z góry dzięki.
zombie
wszystkie opisane przez Ciebie kwestie (oprócz dodania do bazy) trzeba potraktować JavaScriptem...

1. <form name="pola">
  2. <textarea name="pole1" cols=15 rows=5>Zawarotsc pola z ktorego chce przekopiowac</textarea><br>
  3. <textarea name="pole2" cols=15 rows=5></textarea><br>
  4. <input type="button" value="kopiuj" onClick="copyit()">
  5. </form>
  6.  
  7. <script type="text/javascript">
  8. /*<![CDATA[*/
  9. function copyit(){
  10. document.pola['pole2'].value = document.pola['pole1'].value;
  11. }
  12. /*]]>*/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.