Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer na forum
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
szyneczka
Hej smile.gif

Zastanawiam się nad założeniem własnego serwera i zanim zabiorę się za cokolwiek, chcę dowiedzieć się paru rzeczy.
Zależy mi na obsudze niewielkiej (do kilku MB) bazy danych, php w wersji 5 itp.

Jaka powinna być minimalna prędkość łącza, by miało to jakikolwiek sens?
Czy złym pomysłem jest instalowanie serwera na komputerze, na którym się pracuje i dlaczego?
Jakie są możliwości założenia takiego serwera przy zmiennym adresie IP?
Czy założenie takiego serwera, bardzo mocno obciąża komputer?

Z góry dzięki za pomoc smile.gif
pavell
nie jestem specjalista ale wydaje mi sie ze stawianie serwera przy zmiennym ip nie jest najlepszym pomyslem..
Wykrywacz
O ile mi też wiadomo, wprawdzie chello posiadający dynamic ip, sugeruje że jest możliwość pracy serwera na ich ip to.... czyli jest do bani.

Ze zwykłymi ip jest tak samo.

Chcesz serv, na małą baze i php. Prawde mówiąz to wystarczyła by ci nawet 486 jeżeli miała by to być nie duża baza. Istotniejszy jest raczej tutaj ram, ja bym powiedział że min. 32, a najlepiej ze 128, przy małej bazie. (musze sprobować faktycznie to w domu na 486 postawić tongue.gif - 16RAM!!!).
Co do Ip większość providerów w ofercie a teraz public ip. A jak nie zawsze zostaje ci dsl'a sobie sprawić ale niejest to tania zabawa.

A ja też proszę o opinię. Doradźcie bo mam możliwość, czy do zastosowań pod www, warto stawiać Oracla 8i (ew 9), czy lepiej zostać na mysql'u ?1
LBO
dynamiczne IP? Prawda, niewygodne to troszke, ale co z serwisami typu No-IP.com?
hwao
Moim zdaniem lepiej kupic hosting i miec to z glowy.

Cytat
Czy złym pomysłem jest instalowanie serwera na komputerze, na którym się pracuje i dlaczego?

Złym, zamulisz kompa i juz cierpi na tym forum (czas wlaczania) nie liczac niespodziewanych resetow itp. 2 sprawa to jak zabezpieczenia, zeby nie bylo haka.

@Wykrywacz: zalezy do czego cchcesz uzywac tej bazy danych.
Wykrywacz
3-5 Forów, 3-8 sklepów, + 2 bazy magazynowe. Jako osobne db. Jeżeli się oczywiscie nie rozszeży to. ale nie sądze żeby w sumie przekroczyło to 20-25 db. wszystkie łączone przez www.

Nie przesadzam poporstu mi się tego trochę nazbierało do administrowowania. A myśle nad zaoszczędzeniem na hostach itd...

+ to też moje prywatne zabawki jak forum czegoś tam, forum gildi z wow'a tongue.gif. itp smile.gif.
hwao
jak zaden z tych skryptow nie kozysta z bazy danych oracle to nie musisz instalowac jej, mysql bez problemu pociagnie
Wykrywacz
To super:). Dzięki wielkie.
Nightwalker
bez sensu smile.gif Za kilka złociszy masz porządny hosting, są również darmowe.
Wykrywacz
Różnica jest taka że niemam kilku złociszy,a w ten sposób mogę zarobić kilka złociszy.
Jak się coś zwali to wiem co robić, nie otrzymuje informacji zwrotnej że tymczasowo jest nie czynne. Poczym klient dzwoni urwać mi dupe.
Nie musze się martwić o przestrzeń dyskową i liczyć czy już zajołem 3gb, czy jeszcze nie. Wystawiam sobie dysk 250gb i zapominam o problemie.

Nie zastanawiam się ile baz mysql'owy czy innych mogę sobie wystawić.

Jeśli coś się zwali kompletnie to ostatecznie naprawienie awari zajmie mi tyle co wgranie lustra z backup'em.
W święta też moge sobie naprawić jak się coś zwali.

Dlatego wole mieć własny server na słabszym łączu bez tzw. fachowej obsługi fachowców i zarobić na tym miesięcznie dodatkowo połowej mojej pensji w normalnej pracy, zamiast tylko 1/4.

Pozatym rozbudowa, o kolejne rodzaje serv też jest dlamnie darmowa, jak np. server pocztowy + skrzynki (niemam ograniczej, to ja jestem Sprite w tej sytuacji).
pavell
mocne argumenty..nie da sie urkyc.. smile.gif
spenalzo
Cytat(Wykrywacz @ 2006-04-27 12:37:38)
Jeśli coś się zwali kompletnie to ostatecznie naprawienie awari zajmie mi tyle co wgranie lustra z backup'em.
W święta też moge sobie naprawić jak się coś zwali.

Czyli musisz mieć zapasowy sprzęt na wypadek awarii - najlepiej drugi taki sam komputer, inaczej możesz zapomnieć o tym co napisałem. A no i zeby backup miał sens to powinien być robiony na oddzielnym dysku (czy maszynie).
Po drugie - prąd. Z właśnych doświadczeń wiem, że bedzie cie kosztować miesiecznie ~40-50zł.
Po trzecie: wydaje mi sie, że Oracle chyba jest płatny do zastosowań komercyjnych?
Po czwarte - lepsze łącze też troche kosztuje, stałe IP kosztuje.

Jak to wszystko zsumujesz, to sie okaże że wcale dużo nie zaoszczedzisz... a jeżeli już, to do czasu pierwszej poważniejszej awarii.
Wykrywacz
Zgadzam się ale mój punkt wyjścia to taki że mam 2 maszyny.
Przy obciążeniu o jakim mówimy nie trzeba kupować Oracla, tak jest on normalnie płatny. Wystarczy mysql zwykły domowy komp i łącze 1Mb w obie strony nawet od i 512 styknie i to od osiedlowego providera o ile ten jest wporzo.
Dodam nawet że na takim kompie przy takim obciążeniu można se odpalić warcrafta i też wszystko fajnie działa.

I nie nie mówie o profesjonalnych rozwiązaniach na super sprzęcie. Bo jest to zarobek powiedzmy miesięcznie między 400-600 zł. Za trzymanie(+administracja) paru stron napisanych w html ew. php gdzie jedyny skrypt to to że jest include tongue.gif. O takich zastosowaniach mówie.

Co nie zmienia, że jeżeli przybyło by mi tzw. klientów to i tak wolałbym kupić dsl'a, kupić hp albo ibm. I na tym to posadzić ew. jeżeli mysql by nie dał rady kupić oracla.

Miałem dużo już przykrych doświadczeń z tzw. profesjonalymi firmami hostingującymi, są nieprzewidywalni, pracują jak firma a nie non stop. Fachowość w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia. I są kosztem.

A teraz mała kalkulacja:
Prosta sprawa klient chce mieć sklep internetowy + 10 skrzynek.
Hosting: 500zł rocznie
Skrzyniki: 30-50zł miesięcznie liczmy 400zł miesięcznie.
w sumie rocznie: 5300zł
Dlamnie koszty: 300 zł dsl + 40 zł prąd
rocznie: 4080zł

do przodu jestem jakieś 1220zł.
a co jeżeli jest taka 2 firma ..... kosztów już nie ponosze 5300zł do przodu

minusy domowego, trzeba o to dbać pilnować przed włamami pilnować stabilności (nauczyć żone jak się restartuje router i server), jak się ma wakacje można nauczyć teściąwą tongue.gif

minusy firmowego, nie wiadomo kiedy miejsca braknie, skrzynki mają ograniczenia, nie wiadomy termin napraw,

A co do rozbudowy jeżeli będzie potrzeba postawienia Oracla to przy większej ilości firm i tak się zwróci, a przecież sens jest tylko przy dużej ilości:P.

Dalszy krok to oczywiście stanie się firmą hostingową i zwalczanie tych cholernych idiotów co zabierają chleb domowymi serverami nie spełniającymi jakich kolwiek norm:P
macdavido
->Wykrywacz :-)
hmmm ciekawe kalkulacje, rozumiem ze ich nie rozliczasz? tongue.gif tylko tak na lewo?

A w kwestii dynamicznego IP
- polecam dyndns.org, znakomicie dziala. Pestowalem na PC i Makach i pod unixami. Normalnie zero problemow, masz ladna domenke i luz :-) Sprawdzalem na neostradzie ktora niegdys mialem na wynajmie.
Wykrywacz
No zmartwie cię oczywiście że w pełni legalnie. (Kalkulacje w cenach netto)

Niewiem czemu tkwi założenie, że jeżeli coś się robi samemu i to w domu to musi to być na lewo. Dziwi mnie twoje stwierdzenie, może ty wykonujesz wszystko poza standardową pracą na czarno, ale nie wszyscy muszą tak postępować.

Tylko pytanie po co mi dynamiczen (u nas chello zdaje się proponuje). Dlamnie większą stabilnością i wygodą jest mieć własnego dns. Jak już raz napisałem, jeżeli mam wszystko razem, to czas naprawy tego to czas puszczenia backupu...
A dynamici z moich doświadczeń i znajomego pracującego przy tym są raczej mierne.
macdavido
Chyba mnie zle zrozumiales z tym ze ja robie niby na czarno itd.
Znaczy do twoich wymienionych sumek doliczasz podatki vat, dochodowy itd.? Bo przeciez sie rozliczasz ;-) a to juz jest dochod wiec i podatkie odpowiednie masz ;-) zgadza sie?
Wykrywacz
Po pierwsze rozmawiamy o kwestiach servera domowego/firmowego.
Po drugie, chyba obce ci jest pojęcia umowy o dzieło, bądz umowy zlecenie.

Co do przytyku skoro jedynym dla ciebie wyjściem z takiej sytucaji to walenie na czarno to niedziw się mojej odpowiedzi. Rozumiem że w swojej niezmiernej wspaniałości i doskonołości nie potrafi do ciebie dojść informacja że w naszym kraju ktoś może robić coś legalnie i zbużyłem tym twój światopogląd. Ale prawda jest taka, że i przy domowym hostingowaniu można to robić legalnie, na legalnym oprogramowaniu ba nawet odprowadzać podatki.

Proponuje ci włączyć się do tematu, z tego co się zorientowałem posiadasz wiedze i doświadczenie w tematyce informatycznej, zamiast psuć kolejny wątek offtopami może pomoż go rozwinąć. Tyle kwestią offtopa.

edit:
Widzę że wziąść udział w rozmowie to już nie tak prosto niż wchodzić z offtopem, mimo wszystko zachęcam cię do włączenia się może przedstawisz kwestię serv jabłkowych (jeżeli takie są a pewnie są).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.