Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sparsować XML w JavaScript?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Martio
Bardzo proszę o pomoc! Jak sparsować poniższy plik XML w JavaScript? Siedze już od rana, udało mi się zrobić, że działa pod FF ale nie działa po IE sad.gif

Kod
<array>
<key id="test1">to jest test</key>
<key id="test2">to jest test</key>
</array>
Sabistik
ablicy_w_javascript' target='_blank ?
Martio
Cytat(Sabistik @ 2006-04-30 13:49:10)

Bawiłem się tą bliblioteką, ale nie działa mi niestety po IE sad.gif
mariuszn3
Poducz się DOM.. tam masz wszystkie funkcje potrzebne do poruszania się po XML'u. Znajdź jakis dobry tutorial poswięć parę godzin i nie będziesz miał więcej problemów.
Radziłbym nie korzystać ze skryptów 'zamieniania XML'a na tablicę'.. ja rozumiem, że kiedy nie zna się DOM to tablica od razu wydaje się przystępniejszym formatem ale jest to pewne ograniczanie się, ucieczka przed nabywaniem nowych umiejętnosci.
Znając DOM łatwiej Ci się bedzie poruszać po XML'u niż po tablicy wygenerowanej z XML gwarantuję Ci to.
Martio
Cytat(mariuszn3 @ 2006-04-30 13:56:57)
Poducz się DOM.. tam masz wszystkie funkcje potrzebne do poruszania się po XML'u. Znajdź jakis dobry tutorial poswięć parę godzin i nie będziesz miał więcej problemów.
Radziłbym nie korzystać ze skryptów 'zamieniania XML'a na tablicę'.. ja rozumiem, że kiedy nie zna się DOM to tablica od razu wydaje się przystępniejszym formatem ale jest to pewne ograniczanie się, ucieczka przed nabywaniem nowych umiejętnosci.
Znając DOM łatwiej Ci się bedzie poruszać po XML'u niż po tablicy wygenerowanej z XML gwarantuję Ci to.

Siedzę już nad tym cholernym DOM-em 6 godzin i na prawde mam go już dość! Nie możecie mi pomóc? Udało mi się sparsować, ale tylko pod FF. Jak napisać taką małą funkcję, która zwróci mi tablicę ze sparsowanego XMLa i będzie to działało zarówno pod FF i IE?

Naprawę nie mogę sobie z tym poradzić. Może ktoś napisać tutaj jako to zrobić? Nie mam już sił przelgądać kolejne setki stron WWW.
mariuszn3
Cytat(Martio @ 2006-04-30 12:38:04)
Cytat(mariuszn3 @ 2006-04-30 13:56:57)
Poducz się DOM.. tam masz wszystkie funkcje potrzebne do poruszania się po XML'u.  Znajdź jakis dobry tutorial poswięć parę godzin i nie będziesz miał więcej problemów.

Siedzę już nad tym cholernym DOM-em 6 godzin i na prawde mam go już dość! Nie możecie mi pomóc? Udało mi się sparsować, ale tylko pod FF. Jak napisać taką małą funkcję, która zwróci mi tablicę ze sparsowanego XMLa i będzie to działało zarówno pod FF i IE?

Naprawę nie mogę sobie z tym poradzić. Może ktoś napisać tutaj jako to zrobić? Nie mam już sił przelgądać kolejne setki stron WWW.

Gdzie szukasz informacji o DOM?
Zobacz tutaj.
Musisz niestety to chwilę postudiować aby zrozumieć. Tam masz wszystko dosyć ładnie podane.
Pokaż w możliwie najkrótszej formie kod, który działa Ci pod ff a pod ie nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.