Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Alternatywa base64
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Nightwalker
Witam,
Bardzo prosze o podanie alternatyw base64 (musi być możliwość odkodowania)

Dziękuje,
Pozdrawiam.
orson
witam ...

do tego do czego został zaprojektowany base64 nie ma alternatywy ... napisz do czego potrzebujesz

ps. wiesz że dane zakodowane base64_encode dekoduje się przy pomocy base64_decode winksmiley.jpg

pozdrawiam
Nightwalker
wiem, ale poszukuje alternatywy, dziwnie to zabrzmi ale zakodowany hash mi się nie podoba tongue.gif
em1X
To nie ma być ładne tylko bezpieczne. Nie wiem w ktorej robocie pozwoliliby Ci uzywac kodowania zamiast hashowania?

NIE MYL pojęć między kodowaniem a hashowaniem, bo wprowadzasz wszystkich w błąd mad.gif
Nightwalker
Ale kto tu mówił o bezpieczeństwie? pisze skrypt do generowania pewnego pliku z kodu, bezpieczeństwo tu jest nie potrzebne, poza tym jakie bezpieczeńśtwo w base64? skoro bez problemu idzie to rozkodować... błagam Cię, pisz na temat a nie rób offtopu.
matrach
Kodowania z odkodowaniem jakie znalazłem w manualu php:
Kodowanie UU (chyba tego szukasz):
conver_uuencode()
conver_uudecode()

Kodowania url:
urlencode()
rawurlencode()

zamiana na ASCII (nie wiem czy to można nazwać kodowaniem tongue.gif ):
kodowanie: ord()
odkodowanie: chr()

Kodowania w których powtórne kodowanie jest zarazem odkodowaniem:
Słynny Rot13: str_rot13()
Odwrócenie kolejności znaków: strrev()

Zobacz też:
Funkcje Mcrypt Encryption
funkcje gnupg

Niektóre z podanych funkcji nie można raczej nazwać kodowaniem....
orson
witam

Cytat
musi być możliwość odkodowania

Cytat
poza tym jakie bezpieczeńśtwo w base64? skoro bez problemu idzie to rozkodować

he questionmark.gif? to ma być do rozkodowania czy nie questionmark.gif nie mogłeś napisać że chcesz to kodować z hasłem questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

Cytat
base64_encode() zwraca dane zakodowane za pomocą algorytmu base64. Ten sposób kodowania został zaprojektowany, aby móc bezpiecznie przesyłać dane binarne, poprzez warstwy transportujące nie zaprojektowane do obsługi 8 bitowego przesyłania informacji, np. treść emaili.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.