00miki00
1.05.2006, 16:14:46
Witam
Potrzebuje pomocy, otórz chce stworzyć pewien system który będzie podobny do systemu blogów. Powiedzmy Główna strona serwisu, user zakłąda sobie konto i automatycznie tworzy mu się mała ministrona o budowie ustalonej wcześniej przezemnie, user będzie mógł zmieniać na niej tylko wygląd poprzez szablony i treść. I teraz pytanie na które sobie nie umiem odpowiedzieć, jak teoretyczxnie to zrobić, jeśli teoretycznie będę wiedział to praktycznie już sobie poradze. Nie wiem jak rozwiązać tworzenie osobnych mini stron którymi będę mógł potem zarządzać. Zależy mi na tym aby każdy nowy user miał adres do swojej podstrony typu "root/user/" Ma ktoś jakiś pomysł? Prosze o wszelkie wypowiedzi i pomoce. Pozdrawiam
anopak
1.05.2006, 16:18:53
może zastosuj ModRewrite do tworzenia linków w stylu mojastrona.pl/nazwa_usera
00miki00
1.05.2006, 16:30:11
ok , ale głównym moim problemem to to że nie wiem co ma się dziać w moemncie rejestracji użytkownika. Każdy user osobny katalog w którym każdy user będzie miał tą ministrone, czy może jakoś jeden folder z plikami do mini serwisu i każdy user ma swoja baze. Nie wiem jak to rozwiązać.
anopak
1.05.2006, 16:36:52
no to zasadnicze pytanie, czy user ma mieć dostęp do swojej ministrony poprzez ftp? czy jedynie poprzez www z jakimś edytorem online, czy coś w tym stylu?
00miki00
1.05.2006, 16:53:56
User ma mieć dostęp do swojej ministrony poprzez www dzięki czemu będzie mógł wybrać wygląd i zmienić tekst.
anopak
1.05.2006, 17:00:37
no to nie ma potrzeby tworzyć katalogów... wszystkie dane można trzymać w bazie danych, a dzięki modrewrite tworzymy pseudo strukturę katalogów
00miki00
1.05.2006, 17:11:23
mógłbyś mi przedstawić teoretycznie przebiego rejeststracji i powstawania serwisu bo nadal sobie nie moge tego wyobrazić. User rejestruje się w tym momęcie tworzy się dla niego tabela z danymi miniserwisu i co dalej ? a gdzie umieścić folder z plikami do tego serwisu? czy wtedy każdy user musiałby mieć katalog z własnym miniserwisem?
JAk to optymalnie rozwiązać?
anopak
1.05.2006, 18:03:45
przykładowo:
tworzy tabele w bazie z informacjami danego miniserwisu (menu, wpisy w każdej ze stron, strony)
na serwerze tworzysz katalogi do trzymania plików takich jak grafika, może to być jeden folder, a nazwy plików mogą być np kolejnymi numerami
tworzysz plik .htaccess z wpisami mod_rewrite, które Ci translatują adres.pl/miniserwis na adres.pl/generuj.php?id=miniserwis
tworzysz plik generuj.php, ktory pobiera odpowiednie informacje z bazy danych i wyświetla html
00miki00
1.05.2006, 18:14:08
czyli po wejściu na strone miniserwisu usera poprzez wygenerowany adres przez modrewrite www.przykład.pl/user/ powinien uruchomić się skrypt generuj który wyregeneruje miniserwis na podstawie danych zapisanych w bazie?

?
Czy może chodzi o to że po zarejestrowaniu plik generuj stworzy folder użytkownika a w nim pliki miniserwisu na podstawie bazy danych?
anopak
1.05.2006, 19:50:15
plik generuj pokaże dany miniserwis na podstawie danych z bazy
00miki00
1.05.2006, 20:24:31
tylko że to nie ma pokazać w postaci jednego pliku. To ma być ministrona skłądająca się z 4-5 zakładek
anopak
1.05.2006, 22:21:38
ja nie widze problemu zapisania 4 - 5 podstron w jednej bazie, tak samo nie ma problemu z mod_rewrite...
00miki00
1.05.2006, 22:47:48
Dobra narazie dzięki za dotychczasową pomoć, niedługo zaczne pisać, jeśli napotkam jakiś problem to tutaj napisze
sory ale nadal nie rozumiem :/. Powiedzmy mam zrobiony szablon w katalogu www.przykład.pl/szablon/ i odwołuje się informacajmi usera z bazy. Wtedy serwis będzie można obejrzeć na stronie www.przykład.pl/szablon/. Jak to zrobić aby odnosić się do kilku userów poprzez www.przykład.pl/user/ ../user1/ ../user2/ itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.