Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczanie strony haslem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukszal
Witam,
Chciałem sie dowiedziec jak ograniczyc dostep do strony? Chcialbym zeby mogły na nia wchodzic tylko wybrane przezemnie osoby, czyli poprostu zalozyć konta i hasła.
Slyszałem ze trzeba to wlasnie zrobic w php ale szczerze mowiac nie mam o php zbytnio pojecia. Znalazlem skrypt ktory do tego sluzy - authorizer.
Problem w tym ze robie strone w html i zupelnie nie wiem jak skorzystac z tego skryptu....
Prosze o jakies wskazowki:) z gory dzieki smile.gif
piwib
Hmm ciężka sprawa jeśli nie masz o tym zielonego pojęcia smile.gif Jak robisz strone w html'u sprawdź czy twój hosting obsługuje php... Jeśli zaczynasz i nie chcesz nic trudnego to proponuje coś takiego:
  1. <form action="administracja_2.php" method="POST">
  2. <br><br>
  3. Login:
  4. <input type=text name="login" id="login">
  5. <br><br>
  6. Hasło:
  7. <INPUT TYPE="password" NAME="password" id="password">
  8. <br><br>
  9. <input type=submit value="Zaloguj"/>
  10. </form>

To jest formularz który umieszczasz na pierwszej stronie i kierunie on do strony administracja_2.php. Pole na hasło jest zaszyfrowane

strona administracja_2.php ma zawierać:

1. <?php
  2. if ($login == 'kazik" && $password == "haslo_kazika")
  3. {
  4. include "strona.html";
  5. }
  6. if ($login == 'jonek" && $password == "haslo_jonka")
  7. {
  8. include "strona.html";
  9. }
  10. ?>

smile.gif

No i wrzuć i sprawdź jak chodzi tongue.gif

Jesli login i hasło sie zgadają zostanie władowana strona.html smile.gif

Funkcje else if można kopiować w celu powiększenia ilości kont winksmiley.jpg
lukszal
a jak mam utworzyc ta druga strone czyli "administracja_2.php" ? smile.gif
Kas
Bardzo marne zabezpieczenie. Wpisuję sobie index.html lub strona.html i tyle. smile.gif Taki ze mnie hacker. Ja bym proponował skorzystać z google oraz poczytać o md5 i sesjach.
lukszal
jak juz wspomnialem nie jestem zbytnio obeznany w php .. :/
piwib
Jedynie co możemy Ci polecić na dzień dzisiejszy to kurs języka php smile.gif Czyli poprostu edukejszyn smile.gif
Kas
Ja bym polecał założyć google. smile.gif Możesz tam znaleźć przykładowe formularze logowania wraz ze skryptami do ich obsługi. Proponuję je dokładnie obejrzeć, może zrozumiesz na czym to ma polegać i łykniesz trochę php.
lukszal
Ech biggrin.gif to chociaz mi powiedzcie jak to jest z tymi calymi serwerami appache? czy ja musze zakladac jakis serwer na moim kompie ?
piwib
@Kas weź looknij na mojego posta dotyczącego galerii... Bo męcze się już z tym od godzinki i nic smile.gif

Co do serwera apache to instaluje się go na serwerze smile.gif Jeśli twój komp jest serwerem dla twojej stronki musisz więc go mieć smile.gif
nospor
@piwib jeszcze jeden taki numer i warn. od tego typu postów jest PW

@lukszal
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=4349

edit: widze piwib ze zmieniles posta o dodatkowe info na temat
Kas
@lukaszl
Ja ze swojej strony polecam... Pajączka. To żadna reklama. biggrin.gif Program jest marny, ale ma w sobie dobry tutotial podstaw php. Prawdpodobnie można też gdzieś znaleźć go w sieci.
lukszal
Dzieki za rady... ale chodzi glownie o to ze nie mam ambicji do uczenia sie php.... chcialem tylko uzyskac maly instruktarz tworzenia kont na stronie robionej w html...a moze jest jakis inny sposob od php do zabezbieczenia strony za pomoca hasla i loginu ?
Kas
Polecam to lub to.
jezoo
lukszal jako serwer na Windzie zainstaluj TO
nic nie musisz kombinowac, MySQL, PHP5, Apache, full serwis smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.