AcidBurnt
16.05.2006, 00:01:56
witam
przejzalem watek co do najlepszego edytora, zainstalowalem eclipse
i pytanie moje brzmi da sie jakos w nim uruchomic, nie wiem instalaca jakiegos plugina aby mozna bylo eydotwac pliki bezposrednio na FTP jak w zendzie ;> tylko nie tak jak tam jest przez ten export bo to kiszka.. chce jak w zendzie i juz

i mmoze jeszcze dodatek do SQL jak w zendzie

wogle to co zrobic aby miec zenda ale freeware ;p
polecacie jakies dodatki do eclipsa... zainstalowalem trustudio fundation i calkiem fajnie sie zapowiada, jeszcze tylko to FTP
orson
16.05.2006, 07:12:28
witam
nie da się edytować plików bezpośrednio na ftp ... i powiem ci że w pracy z projektami edycja bezpośrednio na ftp jest bardzo nie wygodna - edytujesz, nie przegrasz z powrotem na dysk i kapa ... pliki się desynchronizują ... a synchronizacja z ftp (nie export/inport tylko synchronizjacja - perspektywa "Synchronize" ) jest kapitalna - porównywanie zmian w plikach itp ...
jeżeli chodzi o ogólną obsługę ftp to trzeba mieć plugin ze strony:
http://download.eclipse.org/eclipse/downlo...81600/index.phpFTP and WebDAV Support
pozdrawiam
AcidBurnt
16.05.2006, 10:37:26
tzn ja sie przyzwyczailem do pracy na serwerze zdalnym, zawsze zakladam Sobie domenke test.domena.pl i tak przygotowuje www, nie mam pozniej problemow ze nagle okazuje sie ze czegos tam nie ma na serwerze docelowym... a ze kupiłem lapa to chce na nim miec full legal soft, a nie stac mnie juz w tej chwili na zakup zenda
mike
16.05.2006, 11:36:54
Kiedyś pracowałem na Zendzie i wydawało mi się że własnie edycja na serwerze jest fajna.
Ale potem przestawiłem się na synchronizację i powiem wam że Zend to kicha.
Każde wciśnięcie Ctrl+S to był przeskok w pracy, często się wieszał przy tym, lub trwało to długo.
Już nie mówię o tym, że tracisz wszelkie dane o wersjach plików.
Jednym słowem, popieram ~orsona.
AcidBurnt
16.05.2006, 20:31:54
a da się jakos zmusic elcipsa aby podpowiadał składnie jak zend ;> tzn zeby takie menu się robiło albo cos w tym stylu... no i zeby zczytywał pliki własnych class itp...
dogmat
14.07.2006, 11:10:08
No tak może synchronizacja jest ok, (nie wiem do konca bo dopiero przetestuje)
ale nie wyobrażam sobie pewnych żeczy np - zminiam coś daje crtl + s i chce sprawdzić jak działa i co wtedy - na lokalnym przecież nie mam aktualnej bazy danych, zresztą dane do podłączenia sa do bazy sa na serwerze sieciowym...
w sumie to nie kłopot przecież żeby program zapisując zapisywał i na serwerze i tle i na dysku, przec co nie ma przerw w pracy a efekt jest maksymalny,
i zend - on bardzo powoli potrafi to i komercyjny dreamweaver - w wersji 8 uruchamia nowe zadanie zapisu na ftp i pracuje się na prawde bardzo wygodnie.
jeszcze jedna rzecz, piszemy projekt w min. kilka osób interesuje mnie to cvs , svn ale po zapoznaniu sie wstępnie z dokumentacją - to bardzo skomplikowane, obsługa z konsoli, specjalny serwer - nie ma jakiegoś kreatora svn - jak xampp, instaluje zakładam nowe repozytorium, łącze się z eclipsy i reszte robi program w sumi chodzi przecież tylko o zapisywanie kopi poprzednich plików a lepiej zmian,
Pozdrawiam grek
DeyV
14.07.2006, 11:53:37
Instalacja SVN jest bardzo prosta.
Wystarczy postawiony apache 2 , dodanie 2 wpisów w pliku konfiguracyjnym i jedna komenda z konsoli (lub jeśli serwer stoi na windowsie - przy pomocy Tourtoise SVN) i repozytorium działa.
I choć jak narazie nie przekonałem się do pracy z SVN przy pomocy mechanizmów wbudowanych w Eclipse, to w oparciu o Tourtoise SVN pracuje się nam bardzo sprawnie.
dogmat
14.07.2006, 12:52:15
Hm, własnie sek w tym że moge raczej na linuxie postawić to svn a doświadczenie mam zerowe, nie pracuje na lokalnym serwerze bo nie znalazłem takiej możliwości.
jak masz to podeslij jakiś link z racjonalną pomoca do svn, czytałem różne helpy ale nie pomogły

mam zaionstalowany Tourtoise SVN - zasadniczo to chyba dobry pomysł ale problem z serwerem do tego, tak jak pisałem mam dwie możliwości biurowy linux lub sieciowy serwer na którym raczej nie mam praw intalacji, biurowy idzie cały czas wiec mogło by być.
Ale wracając do pracy na eclipse - ujmując rzecz w taki sposób - masz zrobić poprawkę na jakiejs aplikacji na serwerze - z tego co rozumiem nie da się tego zrobić racjonalnie na eclipse ... - pierwsze musze pobrac lub importować x plików, potem nie widzę czy poprawki działają (ew probóje uruchomić strone na localu po to żeby zrobić jedną poprawkę ?).
Tak jak pisałem pracujemy w kilka osób nad dość dużymi projektami i nie ma praktycznie możliwośći przenoszenia tego na localhosta.
nie ma nawet prostej opcji wylij na serer - daje exportuje, eclipse leci po wszystkich plikach szukając różnic, bardzo przyjemna to opcja ale jako rozszerzenie do normalnego nadpisywania na serwerze, przecież to wręcz niewiarygodne że taki program tego nie umożliwia - bo poza tym "defektem lub brakiem pluginu" program zachowuje się bardzo dobrze. Znacie jakiś plugin do tego ?
A ja nie lubie SVN to jedyne repozytorium, które udało mi się rozwalić totalnie i jedynym wyjściem było usunięcie repozytorium z lokalnego dysku, a następnie ściągnięcie jeszcze raz. Wole CVS zdecydowanie, działa bardzo dobrze z eclipse.
dogmat
14.07.2006, 13:26:14
a co z wysyłaniem plików na serwer z eclipse da sie to zrobic czy pozostaje szukac innego ciekawego programu
elnino.pl
14.07.2006, 13:40:30
Eclipse ma oczywiście zdalną edycję plików (nie tylko poprzez FTP) - cały pakiet się nazywa FTP and WebDAV Support i można go zassać bezpośrednio z Eclipse!
dogmat
14.07.2006, 14:53:36
NO właśnie mam to zainstaloane ale pojaiła mi sie jedynie nowa opcja przy export import z ftp , webdav - a działa to tak jak pisałem że sprawdza różnice w plikach, pobiera cała strukturę projektu -czyli nie nadaje się zupełnie do zapisania zmiany w jednym pliku przy projekcie mającym ich ponad tysiąc.
Chyba że nie doszukałem się czegoś, działa komuś edycja plików na serwerze bądz lokalnie z zapisem lokalnie i na serwer jednocześnie.
Pozdr grek
elnino.pl
14.07.2006, 14:56:04
Cytat(dogmat @ 14.07.2006, 15:53 )

NO właśnie mam to zainstaloane ale pojaiła mi sie jedynie nowa opcja przy export import z ftp , webdav - a działa to tak jak pisałem że sprawdza różnice w plikach, pobiera cała strukturę projektu -czyli nie nadaje się zupełnie do zapisania zmiany w jednym pliku przy projekcie mającym ich ponad tysiąc.
Chyba że nie doszukałem się czegoś, działa komuś edycja plików na serwerze bądz lokalnie z zapisem lokalnie i na serwer jednocześnie.
Pozdr grek
Pierwszy raz sprawdza różnice, a później tylko zmienione pliki wysyła na serwer. Nazywa się to "synchronizacja" musisz włączyć ten widok. Działa perfekcyjnie pod każdą wersją Eclipse (3.0,3.1,3.2). Bez problemu edytuję pojedyncze pliki.
dogmat
14.07.2006, 17:33:44
no prawie że
to są te opcje o które mi chodzi ale program sie wykrzaczył, probowałem nową instalacje - z yoxos - bardzo faje ale wszedzie czegoś brakuje, na jednym nie chce sie zaktualizować a ftp nie dziala, na drugim udało mi się otworzyć remote system explorer - ale coś dziwnie działa
1. co uruchomienie programu trzeba wpisywać hasła otieram plik edytuje zapisuje i jest zapisany ale nie na ftpie, daje put to server i nic na serwerze jest niezmieniony
a połączenie tzn te dwie opcje synchronizacji i możliwości napisania jednego pliku są po prostu genialne jak zadziałają, może ma ktoś skonfigurowany pod php eclipse i udostępnił bymi

z tego co widze program nie wymaga instalacji, program jest genialny ale ma taki linuxowy mechanizm pluginów co na początku przysparza problemy.
elnino.pl
14.07.2006, 17:37:20
Cytat(dogmat @ 14.07.2006, 18:33 )

no prawie że
to są te opcje o które mi chodzi ale program sie wykrzaczył, probowałem nową instalacje - z yoxos - bardzo faje ale wszedzie czegoś brakuje, na jednym nie chce sie zaktualizować a ftp nie dziala, na drugim udało mi się otworzyć remote system explorer - ale coś dziwnie działa
1. co uruchomienie programu trzeba wpisywać hasła otieram plik edytuje zapisuje i jest zapisany ale nie na ftpie, daje put to server i nic na serwerze jest niezmieniony
a połączenie tzn te dwie opcje synchronizacji i możliwości napisania jednego pliku są po prostu genialne jak zadziałają, może ma ktoś skonfigurowany pod php eclipse i udostępnił bymi

z tego co widze program nie wymaga instalacji, program jest genialny ale ma taki linuxowy mechanizm pluginów co na początku przysparza problemy.
Zassaj Eclipse 3.2 z oficjalnej strony. Potem dodaj do wbudowanego aktualizatora repozytorium PHPEclipse znalezione na ich stronie i w ten sposób zainstaluj php Eclipse. FTP i WebDAV jest w repozytorium standardowym, które będzie dodane do standardowego Eclipse.
dogmat
14.07.2006, 18:42:46
no zrobiłem tak dodałem
http://download.eclipse.org/technology/ecf/update ale nie ma tam php, z jakiego innego oficjalnego adresu mam pobrac php
mike
14.07.2006, 18:48:36
Cytat
ale nie ma tam php, z jakiego innego oficjalnego adresu mam pobrac php
PHPEclipse.net
dogmat
15.07.2006, 16:26:07
No i działa
powiem tylko że program jest genialny , brakuje mi tylko jakiegoś wyswingu do html znacie coś takiego ?
pozdrawiam i dzieki za pomoc
elnino.pl
15.07.2006, 16:29:35
Skoro jesteśmy przy Eclipse - potrzebuję moduł pomagający w komentowaniu kodu. Np. tworzę funkcję, klikam przycisk i automatycznie nad funkcją tworzy się komentarz zawierający listę parametrów, itp. Uzupełniam go tylko opisem funkcji i zmiennych. Możecie mi coś takiego polecić?
dogmat
15.07.2006, 17:13:43
Jezeli dobrze rozumiem chodzi ci o podpowiedzi do funckji to phpclipse przeciez to ma napisz poczatek funkcji ctrl+space i masz to co chciales czypo podpowiedz do obecnie pisanej funkcji i inne bajery.
a co z wyswing w eclipse jest jakis moduł do graficznego sprawdzania htmla np smarty itd
kwiateusz
15.07.2006, 19:37:31
ja dopiero zaczynam zabawe z eclipsem i nakładka phpide ale @elnino.pl zauważyłem że jak prawym klikni sie na plik php i wybierze source->add phpDoc to dodaje taki komentarz..
elnino.pl
15.07.2006, 19:40:54
Cytat(kwiateusz @ 15.07.2006, 20:37 )

ja dopiero zaczynam zabawe z eclipsem i nakładka phpide ale @elnino.pl zauważyłem że jak prawym klikni sie na plik php i wybierze source->add phpDoc to dodaje taki komentarz..
Dokładnie o to chodzi, w takim razie będę musiał pomyśleć o phpide. Dziękuję bardzo za informację.
kwiateusz
15.07.2006, 19:55:42
a ktoś ma jakaś stronke jak to skonfigurować ? bo za duż yten eclipse i nie moge się w nim połapać ...
elnino.pl
15.07.2006, 19:59:44
@kwiateusz: kilka postów wcześniej napisałem jak zainstalować. Potem przełączasz widok na "php" i piszesz...
Napisałbym tutka, ale chyba i tak będę musiał się na phpide przenieść. Jeśli będziesz miał jakieś problemy - pisz tutaj, pomogę.
kwiateusz
15.07.2006, 20:07:09
tak to akurat wiem.. ale zauwazylem ze dalo by sie jakos podpiąc pod to wykonywanie skryptu.. ale kombinuje i nie idzie

a teraz jak dosinstalwoalem jakies rozszerzenia to mi nawet ten phpDoc zniknął
elnino.pl
15.07.2006, 20:10:23
Cytat(kwiateusz @ 15.07.2006, 21:07 )

tak to akurat wiem.. ale zauwazylem ze dalo by sie jakos podpiąc pod to wykonywanie skryptu.. ale kombinuje i nie idzie

a teraz jak dosinstalwoalem jakies rozszerzenia to mi nawet ten phpDoc zniknął

Chodzi Ci o odpalanie skryptu, który piszesz?
Jeśli tak - zainstaluj XAMPP'a i podaj ścieżkę w Eclipse.
kwiateusz
15.07.2006, 20:15:19
koniecznie xampp musi być? bo mam czystego apacha i nie chce mi się tego instalować .. ew. gdzie tą ścieżke podać
elnino.pl
15.07.2006, 20:18:03
Jasne, że może. Ścieżkę podaje się w preferencjach phpide gdzieś. Mam phpeclipse, więc mma trochę inaczej. W oknie opcji środowiska na liście po lewej powinien być phpide i po rozwinięciu gdzieś opcje lamp'a.
kwiateusz
15.07.2006, 21:00:11
poddaję się nie umiem tego obsługiwać

ale będę w wolnych chilach kombinował.. może pojmę ten program
elnino.pl
16.07.2006, 20:09:46
Cytat(kwiateusz @ 15.07.2006, 22:00 )

poddaję się nie umiem tego obsługiwać

ale będę w wolnych chilach kombinował.. może pojmę ten program
Ja muszę popisać dzidisj jeszcze, ale jutro będę miał trochę czasu - zainstaluję phpide i wrzucę tu info jak mi poszło.
EDIT:
Pod phpIDE śmiga wszystko:
http://forum.php.pl/index.php?s=&showtopic...ndpost&p=274623
dogmat
20.07.2006, 13:26:28
Ta synchroniozacja działa Wam sprawnie ?
bo mi nie bardzo - jak działa to w sumie fajna rzecz choć brakuje jakiegoś sktótu wyslij zmiany,
ale jak nie działa :
zmieniam nazwe katalogu czasem zmieni na serwerze a czaem probóje usunąć poprzeni katalog i skopiowac wszystko od nowa

do tego usunięcie dużego katalogu ani razu mie sie nie udało mowi ze blad 550 remove directory operation failed...
kolejna rzecz, nie da sie jakos odznaczyc katalogow zeby nie byly synchronizowane ? mam w projekcie np fckeditor setki plikow nic w tym ise nie zmienia a bardzo wydluza sprawdzanie zmian
kolejna rzecz podobna - da sie jakos oznaczyc plik zeby nie byl synchrnoziowany - np robie projekt na ftp , mam tez uruchomiony lokalnie wiec plik configuracyjny bazy na serwerze i u mnie musi byc inny - tak za kazdym razem mam go że jest inny i lato przez przypadek nadpisac....
elnino.pl
20.07.2006, 13:35:52
Działa, ale rzeczywiście usuwać należy pliki/katalogi pojedynczo. Skrótu niestety nie udało mi się uruchomić - też próbowałem.
dogmat
20.07.2006, 14:38:37
To może chociaż wyłaczenie cześći katalogów plików z synchrnonizacji - bez tego całe narzedzie staje się realnie mało użyteczne, (przy wiekszych projektach) oraz edycji starych projektow.
gdzie sa aktualne zrodla do pluginu synchronizuj - moze robia jakies zmiany rtym pluginie gdyby nie te wady dzialal by świetnie.
wczesniej mialem tez opcje przegladania serera w tym co tertaz mam nie ma pamieta ktos jak to sie nazywalo
elnino.pl
20.07.2006, 15:02:37
Wyłączanie katalogów z synchronizacji już jest. Generalnie brakuje 2 rzeczy:
- przemyślanego usuwania/przenoszenia całych katalogów
- skrótu klawiaturowego do synchronizacji
dogmat
20.07.2006, 15:07:21
jak wykluczyc pliki/katalogi z synchronizacji ? to juz cos
bo program jest wart tych kombinacji samo pisanie to czysta przyjemnosc i dziala mi szybciej niz zend. (athlon64 1gb ram)
dobrze ze chociaz czesciowo operacje sa wyknywane w tle
a no i przydal by sie dokladniejszy podlad co sie dzieje - czasm dam synchronizuj i zatrzymuje sie nie wiedzac czemu jak z powodu polaczenia to milo jak by napisal ze czas minol itp
elnino.pl
20.07.2006, 15:10:09
Gdy tworzysz nową synchronizację w jednym z okien "ptaszkujesz", co chcesz zsynchronizować. Chyba 2 z kolei okno.
dogmat
20.07.2006, 15:14:38
a da sie to wywołać już po ustawieniu synchrnonizacji , mam stronke ustawiona wrzucilem do niech phpmyadmina i caly czas mi go chce synchronizowac jest remove from wiew ale dziala to tylko jednorazowo za nastepnym razem znowu trzeba odznaczas rozne zeczy
elnino.pl
20.07.2006, 15:17:44
Ustaw synchronizację od nowa... przecież to 10 sekund.
yivan
25.07.2006, 17:19:13
Jest cos takiego jak netdrive novela, mapuje to to konto ftp na literę dysku.
Możnaby (teoretycznie) ustawić workspace w eclipse na tym zmapowanym dysku i pracować na zdalnych plikach.
Dodam ze po 10 min testowania stwierdziłem ze potrzebne jest do tego b. dobre łącze - eclipse długo odswieza zawartość workspace'a, być może przy zmienionych jakichs ustawieniach będzie to działało bardzo dobrze.
elnino.pl
25.07.2006, 18:49:10
Szczerze mówić nie wiem, dlaczego macie problemy. U mnie i na phpeclipse i na phpide wystarczyło podciągnąć automatycznym instalatorem obsługę ftp.
athabus
27.07.2006, 21:38:06
Kurcze, mama taki dziwny problem z moim Eclipse - próbowałem wysłać coś na serwer. Zrobiłem to typowo czyli Eksport i wybrałem FTP. Dodałem site ze swoimi danymi, ale pomyliłem nazwę użytkownika. Teraz nie wiem jak to zmienić, a żeby było śmieśniej nie mogę znaleźć opcji jak usunąć ten site i jednocześnie nie ma możliwości posiadania w saitow o takim samy adresie ftp... Czy ktoś może wie, gdzie można edytować/usuwać ustawienia site'ow na które chcę wysyłać pliki, bo ja już się poddaję...
//edit
uff, znalazłem window->show view->other->target management->site explorer
nieżle to ukryli
yivan
2.08.2006, 11:22:05
czy ftp w eclipsie da się skonfigurować tak aby po naciśnięciu save plik był zapisywany odrazu na serwerze?
dogmat
11.08.2006, 11:18:22
czesc, robi ktoś na linuxie i eclipse ?
mam taki dziwny problem że program nie zapamiętuje haseł do ftp,
zasze trzeba od nowa wpisywać reszta działa ok. - to celowy zabieg bo userzy linuxa mają dobrą pamięć ?

da się to jakoś odblokować, to praktycznie uniemożliwia mi prace
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.