Wybieram za pomocą while() z mysql newsy…
<?php { { /****************************/ $title = $wiersz[0]; $text = $wiersz[1]; $nick = $wiersz[2]; $date = $wiersz[3]; $id= $wiersz[4]; /****************************/ theme_news(); } } ?>
Teraz chciał bym zrobić system szablonów. Funkcja theme_news() jest pobierana z innego pliku i wygląda tak
<?php function theme_news() { echo ' <BR><table class="main" align="center" width="95%" border="0"> <tr> <td><b>Tytuł: </b>'.$title.'</td> <td align="right"><b>Data: </b>'.$date.'</td> <tr> <td colspan="2" align="right"><br>'.$text.'</td> </tr> <tr> <td><br><b>Autor: </b>'.$nick.'</td> <td align="right"><a href="index.php?go=comments&news='.$id.'">Komentarze['.$com_all.']</td> </tr> </td> </tr> </table> <hr width="95%">'; } ?>
Wszystko ładnie się rysuje, ale zmienne są puste. Tak wiem to mój błąd i nawet wiem dlaczego. Plik 'news.php' nie jest includowany do pliku thema, przez co zmienne są puste. Nie chodzi mi o pomoc w rozwiązaniu problemu, a o pomoc teoretyczną w napisaniu innego systemu szablonów.