Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dodatkowy kod na forum
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MalyKazio
Witam,

Na swoim forum phpbb2 chcę zrobić aby po wpisaniu w treści posta jakiegoś tekstu, skrypt obierał z drugiej bazy danych pewne dane i je wyświetlal w treści posta.
Chciałbym żeby w poście wyświetane były wyniki wystawy znajdujące się w drugiej bazie danych. Wymyśliłem coś takiego:
W treści posta wpisuje (wystawa=32) a do php planuje dodać jakiś kod, który szukałby tej treści i w przypadku jej wystąpienia załączał plik wyniki.php?wystawa=32 i zamieniał (wystawa=32) w treści posta na zawartość otrzymanej zmiennej np. $wyniki . Czy ktoś może coś podpowiedzieć? Jakiej funcji użyć albo podpowiedzieć jakąś metodologię. Szukałem na forum o zamianie jednego tekstu na drugi ale nie znalazłem żadnej podpowiedzi.

Ogromnie pomocny okazał się Przemo z phpbb2.pl. Zamiast podpowiedzi otrzymałem pełną odpowiedź.
Odpowiedź na phpbb2.pl
dyktek
ze zmiennej w której masz zapisaną treść wysyłanego posta przy pomocy preg-match-all wyłap to co cię interesuje w tym przypadku (wystawa:33) i zamien na kod, a konkretniej:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $sReg = '//(([^:]+):(d+))//';
  5.  
  6. if (preg_match_all($sReg, $sTrescPosta, $aMatches, PREG_SET_ORDER)){
  7.  
  8. for ($i=0; $i<count($aMatches[0]); $i++)
  9. {
  10. echo $aMatches[0][$i]; // calosc (wystawa:33)
  11. echo $aMatches[1][$i]; // wystawa
  12. echo $aMatches[2][$i]; // 33
  13. }
  14. }
  15. ?>

i teraz masz już zapisane do zmiennych to co chcesz z posta
MalyKazio
Prawdę mówiąc nie za bardzo rozumiem o co chodzi w podanym przez Ciebie kodzie. Nie jestem aż tak oblatany w php. Kod uzyskany na tamtym forum działa znakomicie i znakomicie się sprawdza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.