tiraeth
26.05.2006, 17:09:21
Witam,
buduję drukowany katalog produktów. Jest to format A4, 300DPI. Chciałem projekt strony z katalogu przygotować w Photoshopie teraz nie chcę "na głupiego" uzupełniać liste produktów ręcznie... chciałbym importować listę (każdy produkt w nowej linii) do Photoshopa (ewentualnie Corel Draw 9) Ale nie wiem jak to zrobić... Czy ktoś wie jak się do tego zabrać?
siemakuba
26.05.2006, 17:18:16
Corel -> nie mam pojecia. Wiem tylko jedno - Corel sucks ;> (jeżeli wektory to tylko Illustrator, ale to moja opinia)
Photoshop -> jedyne co cie poratuje to jakis plugin, ale nie spodziewalbym sie jakichs pluginow do PSa ktore pozwola na jakies bardziej zaawansowane edycyjne zabawy z tekstem. Od tego Adobe ma InDesign raczej.
Możesz zrobić sobie pole tekstowe, i wkopiowac do niego te liste produktow.
Wybierasz text tool, [T], klikasz na warstwie i przeciagasz - pole tekstowe gotowe.
pozdr.
dr_bonzo
26.05.2006, 17:22:22
tiraeth: photoshop (chociazby CS) otwiera PDFy -- jak to wykozystac wiesz

A nie lepiej GD sie pobawic i wstawic tabelki do szablonu strony?
tiraeth
26.05.2006, 17:32:31
Nie chcę tego kopiować ręcznie, bo produktów jest dużo... ok
2,5tys pogrupowane z kategorie, które też muszę uwzględnić przy budowie katalogu

dr_bonzo: GD? Nie rozumiem...
Vogel
26.05.2006, 17:36:57
jak to ostatnio powiedzial kumpel:
"jeśli chodzi o edycję tekstu, to Corel jest jak Maciuś z Klanu"
polecam Illustrator (PC-werszjon niestety dosc paaamieeeciooozeernna) albo QuarkXPress. generalnie z automatyzacja bedziesz mial problem :/
w kazdym razie Photoshop odpada - nie sluzy on do skladania tekstow.
dr_bonzo
26.05.2006, 17:38:25
GD - operacje na grafice w php -- ale to lipa -- za malarozdzielczosc -- no chyba ze robilbys ogromne obrazki a potem zmnienial rozdz. 72 --> 300 dpi.
A co z generacja pdf'ow?
tiraeth
26.05.2006, 17:40:07
Fajnie gdyby było coś takiego, że ustawiam mu źródło danych oraz szablon który powinien użyć a następnie coś w stylu Zastosuj i żeby mi załadował dane z uwględnieniem szablonu jaki mu ustawię... tak żeby mi tabelki poukładał
dr_bonzo: Generacja PDF... no właśnie się nad tym zastanawiałem ale jak wiadomo katalog musi mieć jakiś "kszałt" więc nie wiem czy mógłbym użyć jakiegoś PDF (zrobionego w Photoshopie w 300DPI) jako podkładu... ale potem czy można dodać np. obrazek PNG z przezroczystością tak aby Smooth (Antyaliasing) został pomiędzy tym obrazkiem PNG a podkładem?
Vogel
26.05.2006, 17:40:19
dr_bonzo - rozdielczosc nie ma tu nic do gadania. no chyba ze zamierzasz przygotowywac offset z RGB...
tiraeth
26.05.2006, 17:44:10
@Vogel: Chcę po przygotowaniu tego katalogu (całego) puścić to w formie elektronicznej do drukarni, żeby ta mi wydrukowała to X razy. I teraz nie wiem czy taki PDF by przeszedł i też nie wiem jak drukarnia coś takiego drukuje bo się nie dowiadywałem jeszcze...
A może wykonać publikację DTP?
Vogel
26.05.2006, 17:50:28
generalnei w kazdej drukarni siedzi grafik ktory ci to wszystko przekonwertuje chocby z JPGa ;] oczywiscie licz sie ze strata jakosci.
jesli chcesz to robic z automatu (GD + php) licz sie z tym ze kolory beda sie roznic. ale nawet jakbys robil to w CMYKu to i tak beda sie roznic bo nie przypuszczam abys kalibrowal swoj monitor pod druk ;]
PDF jest akceptowalnym formatem druku (o ile jest odpowiedneij jakosci). chociaz preferowanym jest EPS ;D
jakbys chcial to robic w rastrze (TIFF) to licz ze A4 to 11,8"x8,3" x 300dpi ~= 3600px x 2500px
dr_bonzo
26.05.2006, 18:10:30
W php moglbys generowac duze grafiki wysokiej jakosci (pewnie zajmie mnostwo pamieci i czasu)
Te dane w katalogu to tylko kod, nazwa, cena produktu czy jakies bardziej skomplikowane: ze zdjeciem wiecej danych?
A import CSV do Quarka/Pagemakera?
tiraeth
26.05.2006, 18:14:00
Te dane to kod, nazwa+opis(kilkuliniowa - ilość linii jest zmienna) - bez zdjęć czy innych danych...
A ten import CSV przejdzie? Bo jeżeli tak to nie ma problemu - CSV mam

Tylko że nie mam ani Pagemaker'a ani Quark'a i napewno nie będę ich kupował...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.