Plikownik
27.05.2006, 19:35:00
Witam
Niedługo planuję wziąć się za pisanie gry MMOPRG. Zastanawia mnie tylko w jaki sposób użyć CRON -a ? Czy ktoś pokazałby mi jakiś przykładowy kod ? Bo w internecie nie znalazłem żadnego przykładowego zastosowania.
Zastanawia mnie też, czy gra MMORPG musi być pisana kodem obiektowym - osobiście wolę tradycyjny kod, bo wszystko jest czytelne i przejrzyste, a kod obiektowy mimo, że mało zajmuje to portafi sporo namieszać i działać niepoprawnie w niektórych wersjach php
Ludvik
27.05.2006, 21:23:13
W jaki sposób użyć crona? Poczytaj dokumentację... Dodajesz do listy zadań skrypt, który ma być uruchamiany w określonych odstępach czasu.
Nic nie musi być pisane obiektowo, kiedy programowanie obiektowe zaczynało się rozwijać, niektóre kompilatory tłumaczyły najpierw kod obiektowy na proceduralny, a potem dokonywały właściwej kompilacji. Sama metodologia ma służyć poprawieniu czytelności kodu. Kod obiektowy zazwyczaj jest obszerniejszy i wolniejszy, co jest wynagrodzone czytelnością projektu. Kwestia tylko umiejętności programisty...
Obiekty źle działają w niektórych wersjach php? Jeżeli masz na myśli błędy w starych wersjach php, które zostały załatane w nowszych wydaniach, to zawsze się zdarza... Co nie zmienia faktu, że programowanie obiektowe można osądzać po tym, że programiści popełnili błąd przy implementacji funkcji języka.
W tej chwili wydaje ci się, że kod proceduralny będzie lepszy, ale ilość problemów będzie rosła lawinowo wraz z przyrostem ilości kodu. Czas zweryfikuje twoją opinię...