jastu
30.05.2006, 21:55:27
Jak w temacie - mam bazę w utf,stronki też w utf - działa pięknie baza , stronka też cudnie - ale jak dodam plik to owszem ,zobaczę jego nazwę z polskimi znakami ale link do pliku już nie działa . Nie wiem jak to przeskoczyć bo nazwie pliku przed uploadem jest "ł" - a gdy listuje w php zawartość katalogu to mam ł ( gdy zajrzę do katalogu nazwa pliku wygląda zamiast ł ma ł ) - czyli "ł" w utf - Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak ten problem rozwiązać żeby nie zmieniać nagłówków na stronie i kodowania w bazie.Pozdrawiam , pomóżcie .
siemakuba
30.05.2006, 23:57:15
hmm... jeżeli dobrze zrozumiałem o co chodzi, to może zmieniaj nazwe pliku przed zapisem?
rawurlencode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual('nazwa_pliku') przed zapisem, potem pokazuj na stronie jako
rawurldecode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual('nazwapliku') ?
mozesz ewentualnie moze np. skorzystac z
iconv" title="Zobacz w manualu php" target="_manual i przed zapisem przekonwertowac nazwe pliku z UTF8 na ISO-8859-2, a potem przy wyswietlaniu przekonwertowac znow.
ale ze pliki z nazwa zapisana jako UTF8 powoduja taki dziwny problem? damn, nie spotkałem się... Tę nazwę pliku wklepujesz w jakims formularzu przy uploadzie i pod nia jest plik zapisywany?
pozdr.
jastu
31.05.2006, 08:26:52
dobrze zrozumiałeś - sprawdzę twój sposób - a działa to tak :
Okienko przeglądaj - wybieram plik - i Submit ( wpisy do bazy i załączenie pliku na dysk serwera) - i gdy chce otworzyć zgłoszenie -pobierają się rekordy z bazy i wyświetla się link do załącznika, wyświetla się prawidłowo z polskimi znakami - ale na dysku serwera nie polskich znaków tylko odpowiedniki w kodzie utf8. Pozdrawiam - jeśli ktoś ma inny pomysł , to Poproszę .
Gość
31.05.2006, 10:54:23
rawurlencode() albo urlencode()
jastu
31.05.2006, 20:53:22
Panowie klęska - plik owszem jest zapisany w rozkodowanej nazwie ( rawurlencode() i urlencode() dają ten sam rezultat ) i przeglądarka po kliknięciu w link ma w adresie tą niezakodowaną nazwę pliku ale nie może otworzyć tego pliku - poszukam jeszcze ale jak znajdę rozwiązanie to się pochwalę ,liczę na podpowiedź - Pozdrawiam
edit - co wpływa na proces zapisu plików - może jest to kwestia zmiany ustawień .Pozd
edit - jestem rozczarowany...zawiedliście mnie i napisałem sobie funkcję zmieniającą znaki utf8 na znaki bez ogonków.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.