Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aktulizacja strony
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kryspi
Witam
Chcialem dowiedziec sie w jaki sposob aktulizacje strony. Tzn chodzi mi o to mam na serwerze komercyjnnym strone, jednak od czas do czasu przychodza jakies zmiany czy to w strukturze plikow czy w bazie, w jaki sposob dokonujecie synchronizacji miedzy tym co jest na serwerze komercyjnym a tym co powiedzmy na naszym prywatnym serwerze deweloperskim? Moze macie jakies propozycje narzedzi do tego celu.

Pozdrawiam KrySpi
nospor
przenosze z przedszkola na Oprogramowanie bo pytanie o narzedzia
trucksweb
ja tam nie rozumiem pytania worriedsmiley.gif

aktualizuje 4 serwisy, srednio 1 dziennie. Jesli to male zmiany-np. w tresci to sciagam wchodze do panelu admina serwiso i zmieniam dane. jesli to zmiany w plikach-powazne, najczesciej w nocy po 1:00 am wgrywam nowe pliki z dysku Rkingsmiley.png
kszychu
Możesz też napisać sobie skrypty aktualizujące, które sprawdzają, czy są jakieś zmiany w plikach (hash md5) i jesli tak to wgrywana jest nowa wersja.
Cron + skrypty bashowe. Ja tak mam zrealizowane u siebie.
kryspi
Hej

Wiem ze niektorzy uzywaja cvs ale jesli stronka lezy na serwerze ktory nie ma zainstalowanego cvs i nie mam dojscia przez putty np to nie widze takiej mozliwosci, chociaz ja dopiero w tym raczkuje smile.gif. Ale pomysl ze skryptami wydal mi sie bardzo ciekawy, moze podrzucisz jakies skrypty ktore wykorzystujesz jesli to nie tajemnica. A jak dokladniej masz to zorganizowane? Bo ja mam jeden serwer komercyjny na ktorym lezy stronka, mam dostep do tego serwera jedynie przez ftp-a oraz moj serwerek na ktorym robie jakies zmiany, ale nudzi mnie wgrywanie za kazdym razem zmian np total commanderem bo nie zawsze pamietam ktore pliki zmienilem, a wgrywanie calego serwisu to bez sensu. Myslisz ze daloby sie to zalatwic skryptem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.