1)
Co daje unset. Wiem, że dzięki temu zwalnia się pamięć, ale np. czy coś mi to da, jeżeli pod koniec wykonywania skryptu dołącze coś takiego:
<?php { } ?>
I czy pozostawione zmienne, np. $db_password można jakoś odczytać, itd. z pliku .php, czy nie muszę się martwić o wyjście zmiennych.
2)
Hmm, ilość zapytań do bazy danych. Istnieje coś takiego na forach np. phpbb, ze wyswietla ilosc zapytan do bazy danych. No ok, ale jak to jest liczone? bo jak jest np. 30 zapytan gora na takim forum, to nie wiem ile jest np. w moim cms-ie.

<?php $sql = "SELECT * FROM news"; if($sqlq) { { $content = $row['content']; $author = $row['author']; $sql2 = "SELECT * FROM users WHERE id = $author"; if($sqlq2) { $nick = $author['nick']; } else { [.....blebleble....] } } } else { [..............blebleble...........] } ?>
No wiec odnosnie tego mam takie jedno big pytanie. Skoro dla kazdego newsa wykonuje zapytanie o autora, tzn. ze jezeli mam 100 newsów to wykonuję dodatkowych 100 zapytan? Czyli powinienem miec wyswietlone 1xx zapytan do sql? A moze mozna jakos inaczej rozwiazac pobieranie autora przez jakies zaawansowane zapytanie do sql?
Kod pisany od reki, ale mam nadzieje, ze rozumiecie o co chodzi;d
Dziękuję z góry za odpowiedzi:)