Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie do bazy danych.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dom7eczek
Witam!

Od paru dni próbuję znaleźć w internecie skrypt php pozwalający na przerzucenie danych z pliku .txt do bazy danych SQL. Dokładniej chodzi mi o to iż mam w pliku tekstowym imiona, nazwiska i roczniki w postaci:

Kowalski Jan 2003/2004
Kowalska Maria 2002/2003

Każda osoba znajduje się w nowej linijce. Problem zaczyna się tu, ponieważ tych osób jest około 7000. Próbowałem sam napisać jakiś skrypt, lecz moje próby ukończyły się fiaskiem. Zależało by mi, aby postać danych po użyciu skryptu wyglądała następująco:

(1, 'Kowalski', 'Jan', '2003/2004'),
(2, 'Kowalska', 'Maria', '2002/2003'),

Proszę o pomoc! sad.gif
nospor
do tego nie potrzeba skryptu ino zapytanie do bazki:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/load-data.html

ps: i popraw tytul na zgodny z trescia topicu
dom7eczek
Mam jeszcze jeden problem. Jak powinien prawidłowo wyglądać zapis bliku txt ? Zeby wsadzał mi zawartość odpowiednio w tabelki:

LudzieID
NAZWISKO
IMIE
ROCZNIK

To pierwsze jest oczywiście automatyczne. Mam zamiar rozdzielić je przecinikiem.

"Augustyniak","Aleksandra",2004/2005

Zrobiłem tak ale jest źle bo wsadza mi w tabelki

Nazwisko wsadza mi w imię, a rok w imię, a roku w ogóle nie pokazuje.

Już wiem.

, Augustyniak, Aleksandra, 2004/2005

Dzięki za pomoc!
nospor
zapewne zle zapytanie skonstrowales. pozatym dane w pliku juz bez apostrofow niech beda
  1. LOAD DATA INFILE 'persondata.txt' INTO TABLE persondata
  2. FIELDS TERMINATED BY ','
  3. LINES TERMINATED BY '\n'
  4. (Nazwisko,Imie,Rocznik);

Cos takiego. jak nie zadziala to kombinuj jeszcze, moze sie robnolem gdzies. metoda dziala na 100% bo jakis czas temu przezucalem duzo danych w ten sposob

edit:o, juz masz smile.gif
edit: przenosze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.