napisalem program, ktory funkcjonalnie dziala w porzadku, czyli tak jak ja tego sobie zycze, ale jest problem w postaci zbyt duzej ilosc zapytan do bazy - nie chodzi o 10 czy 20, ale u mnie leci jakies 1500 i wiecej

Kawalek kodu :
<?php for($g=1;$g<=$ilosc_grup;$g++) { $query=" SELECT plan.id_plan, plan.id_godzina, plan.id_dzien, sale.nr_sali, przedmi
oty.skrot, wykladowcy.imie, wykladowcy.nazwisko, typ_zajec.id_typ_zajec, typ_zaje
c.typ_zajec FROM plan, sale, przedmioty, wykladowcy, typ_zajec, grupy WHERE plan.id_godzina='".$wynik_godzine['id_godzina']."' AND plan.id_dzien='".$wynik3_dzien['id_dzien']."' AND plan.id_sala=sale.id_sali AND plan.id_przedmiot=przedmioty.id_przedmiot AND
plan.id_wykladowca=wykladowcy.id_wykladowca AND plan.id_typ_zajec=typ_zajec.id_t
yp_zajec AND plan.id_grupa=grupy.id_grupa AND plan.id_grupa='".$grupa['id_grupa']."' ;"; // i tak jeszcze ze 100 linijek... ?>
I taka petla jest bardo dluga, bo w niej jest jeszcze foreach, while, pare ifow i co chwilke cos sie zmienia w zapytaniu. Dlatego postanowilem, ze tak byc nie moze i trzeba to zoptymalizowac, w czym mam nadzieje troche pomocy tutaj mi ktos udzieli.
Za wszelki poswiecony czas z gory dziekuje.