Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: propozycja 2 nowych modow
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
wojtek
Witam,

I ja mam propozycje kilku (2 ;) modow do forum.php.pl.
1) Pokazanie statusu (on/offline) przy userze (pod avatarem)
2) Dodanie numerka GG w miejsce ktoregos z innych komunikatorow (AIM?)

(przejrzalem dotychczasowe topici i nie bylo jeszcze takich propozycji chyba)
1) i 2) sie wiaza ze soba ;), np. widze ze ktos jest online i moge od razu zaczac z nim rozmowe na gg ;) Na kilku innych forach to funkcjonuje i, przynajmniej ja, czesto z tego korzystam...

Co o tym sadzicie?
spenalzo
Cytat
1) i 2) sie wiaza ze soba winksmiley.jpg, np. widze ze ktos jest online i moge od razu zaczac z nim rozmowe na gg winksmiley.jpg Na kilku innych forach to funkcjonuje i, przynajmniej ja, czesto z tego korzystam...

Ja już proponowałem kiedyś GG, ale zostałem spławiony :-P więc obszedłem to wstawiając sobie obrazek do sygnaturki. Mi się podoba status GG, natomiast status na forum można sprawdzić na stronie głownej.
KaMeLeOn
Cytat
Pokazanie statusu (on/offline) przy userze (pod avatarem)

Myślę, że statusy na stronie głównej są wystarczające...
Cytat
Dodanie numerka GG w miejsce ktoregos z innych komunikatorow (AIM?)

Mod GG będzie wprowadzony, ale będzie ściśle powiązany z bramką GG, nad którą pracuję...
Niestety muszę was rozczarować. Nie będzie statusu GG, nie będzie się także pokazywał nr GG. Dlaczego?
1. Nie każdy życzy sobie żeby był wyświetlany (być może zrobię wybór).
2. Nie będę obciążał serwera sprawdzaniem czy konto istnieje.
spenalzo
Cytat
Niestety muszę was rozczarować. Nie będzie statusu GG

Ale dlaczego? Przecież żeby wyświetlić status wystartczy wyświetlić obrazek, który jest generowany przez serwer GG - choćby tak jak ja mam w sygnaturce.
KaMeLeOn
Cytat
Ale dlaczego? Przecież żeby wyświetlić status wystartczy wyświetlić obrazek, który jest generowany przez serwer GG - choćby tak jak ja mam w sygnaturce.

Wiem o tym, ale co jeśli konto nie istnieje?
Mamy teraz 15 postów na stronie, sprawdzanie dla każdego autora czy konto istnieje zajmuje trochę czasu...
xenka
Jesli ktos sobie nie zyczy zeby inny widzieli jego nr gg to takowego po prostu nie podaje. Nie rozumiem skad te problemy. Na innych forach to sie bez zadnych problemow przyjelo. W ostatecznosci mozna dodac pole wyboru, czy ma byc widoczny nr dla innych czy tez nie, ale dla mnie to zbedne mieszanie.
DeyV
zgadzam sie i popieram przedmówcę, znaczy się, khm, przedmówczynię smile.gif
KaMeLeOn
Cytat
Jesli ktos sobie nie zyczy zeby inny widzieli jego nr gg to takowego po prostu nie podaje.

Tak tylko jak ktoś poda nr i konto GG zostanie zliwidowane mod się wywala, a ja nie będe obciążał serwera sprawdzaniem czy konto istnieje...
Cytat
Nie rozumiem skad te problemy. Na innych forach to sie bez zadnych problemow przyjelo.

Problemy stąd, że nie będę robił z tego forum choinki tak jak to jest na innych... Co za dużo to niezdrowo.
Cytat
W ostatecznosci mozna dodac pole wyboru, czy ma byc widoczny nr dla innych czy tez nie.

I nad tym właśnie się zastanawiam...
xenka
Cytat
Cytat
Nie rozumiem skad te problemy. Na innych forach to sie bez zadnych problemow przyjelo.

Problemy stąd, że nie będę robił z tego forum choinki tak jak to jest na innych... Co za dużo to niezdrowo.

To sie zastanow czy chcesz to instalowac czy nie, bo to brzmi tak jakbys jednak nie mial takiego zamiaru, a w koncu to Ty powiedziales:
Cytat
Mod GG będzie wprowadzony, ale będzie ściśle powiązany z bramką GG, nad którą pracuję...

Ja mowilam o zasadach, zgodnie z ktorymi ten mod dziala na innych forach... ze przyjely sie one bez zadnych problemow, a nie o samym modzie.
KaMeLeOn
Cytat
To sie zastanow czy chcesz to instalowac czy nie, bo to brzmi tak jakbys jednak nie mial takiego zamiaru, a w koncu to Ty powiedziales:[...]

Jeśli powiedziałem, że będzie to będzie, ale nie wszystkie mody będą w takiej formie jakie proponują użytkownicy...
xenka
Cytat
ale nie wszystkie mody będą w takiej formie jakie proponują użytkownicy...

A to przepraszam. Do tej pory mialam wrazenie, ze to forum jest prowadzone na zasadze demokracji. Pojecia nie mialam, ze mody sie tu wstawia pod potrzeby moderatorow. Trudno.
KaMeLeOn
Cytat
A to przepraszam. Do tej pory mialam wrazenie, ze to forum jest prowadzone na zasadze demokracji. Pojecia nie mialam, ze mody sie tu wstawia pod potrzeby moderatorow. Trudno.

Nie łap mnie za słówka, bo złośliwości nic Ci nie dadzą...
Każdą propozycję nowego moda rozważam i konsultuje, zreszta opinie użytkowników zawsze są brane pod uwagę.
Zmieniam koncepcje modów ponieważ podchodzę do nich czysto programistycznie, a niejednokrotnie wszystkie fajerwerki do których użytkownicy przyzwyczaili się na innych forach, są kiepskie i wymagają sporej ilości poprawek. Po za tym to jest forum o programowaniu w języku php i wydaje mi się, że niektóre mody są tu zbędne. Ludzie chcą tu możliwe szybko uzyskać pomoc, a nie motać się miedzy potworną ilościa dodatkowych funkcji (często zbędnych) i zastanawiać się w co klikać.

Modów nie wstawiamy tutaj na potrzeby moderatorów. Staramy się wybierać takie, które będa pomocne dla wszystkich użytkowników, a szczególny nacisk kładziemy na prezentowanie problemów związanych z programowaniem (m. in. kolorowanie składni).

Nie rozumiem Twojej irytacji? Wiem, że działasz na wielu forach, ale zapewniam, że wielu dostepnych tam modów na tym forum nie będzie.
xenka
Cytat
Nie łap mnie za słówka, bo złośliwości nic Ci nie dadzą...

To nie byla zlosliwosc i nie lapie Cie za slowka. Powiedzialam jak to odebralam, tyle.

Cytat
Nie rozumiem Twojej irytacji? Wiem, że działasz na wielu forach, ale zapewniam, że wielu dostepnych tam modów na tym forum nie będzie.

Nie wiem po co tutaj to porownanie do innych for, wzgledem ilosci modow. Nigdy nie twierdzilam, ze powinniscie tu zaraz wszystkie te bajery instalowac i nie twierdze.
Wspominalam o innych forach, mowiac tylko i wylacznie na jakich zasadach zostal tam przyjety mod gg i jak to sie w praktyce sprawdzilo. Bo przeciez o tym modzie jest tutaj mowa.Wiec nie rozumiem po co tu zaraz mowa o robieniu "z tego forum choinki tak jak to jest na innych" i zapewnienie, ze "wielu dostepnych tam modów na tym forum nie będzie".
DeyV
a ja przyznam, ze podoba mi sie mod, pokazujacy kto jest online.
podobnie - choć sam bym nie korzystał, uważąm, że można by przy (pod)awatarze dać tez miejsce na ikonkę gg (czyli tylko zwykły link do serwera gg, i jego grafik - rzadnego dodatkowego oskryptowania)
Cudi
Myśle że z modem online możemy sie wstrzymać, gdyż w nadchodzącej wersji phpBB 2.2 jest on już standartem.
:arrow: http://area51.phpbb.com/phpBB22/
scanner
Jeśli chodzi o wyświetlanie statusu GG na forum: NIE.
Dlaczego? Dlatrego, że wystarczy spojrzeć na swój komunikator i już wiadomo, czy dana osoba jest online, czy nie.

Pokazywanie "Online na forum" - teraz raczej NIE.
Bo po co? Jeśli chcę z kimś zagadac face2face to mam irc i komunikator - na forum nie ma potrezby tworzenie czegos w rodzaju IM.
spenalzo
Cytat
Jeśli chodzi o wyświetlanie statusu GG na forum: NIE.
Dlaczego? Dlatrego, że wystarczy spojrzeć na swój komunikator i już wiadomo, czy dana osoba jest online, czy nie.

Ja myslalem o innym modzie: mod pokazujący status gg oraz umożliwiający wysłanie wiadomości (bramka gg). Taki mod ma sens, sam status nie. Ewentualnie może być sama bramka bez statusu.

Co do obciążania forum: a inne mody? MSN, Yahoo, AIM, ICQ?
Cudi
Wystarczy że będzie pokazany numer gg, a klienta niech sobie każdy na własną ręke instaluje. Po co obciążać forum bramką gg lub wyświetlaniem statusu, od tego są klienty gg smile.gif
DeyV
przy czym ile razu bylo już mówione, że pokazywanie słoneczka nie obciąża serwera, ponieważ jest sciagane i sprawdzane na serwerze gg?
Pytanie tylko, czy chcemy to słoneczko, czy nie...
GeoS
Wszystko zwiazane z GG mozna przerzucic do profilu danego osobnika.

Wiadomo, ze jesli chcesz z nim zagadac, to musisz podjac jakas akcje. W takim wypadku wchodzisz w profil goscia, tam masz pokazany jego status i mozliowsc skorzystania z bramki Forum<=>GG (wlasnie, czy to bedzie bramka jednokierunkowa :?: ).

Ot wszystko.
wassago
Cytat
Wszystko zwiazane z GG mozna przerzucic do profilu danego osobnika.

Wiadomo, ze jesli chcesz z nim zagadac, to musisz podjac jakas akcje. W takim wypadku wchodzisz w profil goscia, tam masz pokazany jego status i mozliowsc skorzystania z bramki Forum<=>GG (wlasnie, czy to bedzie bramka jednokierunkowa :?: ).

Ot wszystko.

i to jest zajebisty pomysl :!: :wink:
jestem na TAK
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.