Przeglądałem już różne fora, próbowałem różnych gotowych skryptów, ale niestety nie znalazłem tego czego szukałem

Niestety nie znam się na php, ale wiem - mniej więcej czego szukam
System logowania - bez bazy danych (MSQL nie mam )
1) plik z loginami i hasłami, powiedzmy typu: login||hasło - albo coś podobnego
2) formularz na stronie podpięty do skryptu php
3) zabezpieczone strony - fragment php wstawiany na początku kodu stron które chcemy zabezpieczyć
Jeśli chodzi o działanie:
po wypelnieniu formularza, skrypt sprawdza czy dana para login-haslo znajduje sie w pliku (1) jeśli tak to zapisuje jakiś ciąg znaków np. login-hasło, albo 2 itp. gdzieś w cookies u użytkownika. Zabezpieczone strony sprawdzaja ciasteczka - jeżeli znajdą wyżej sprecyzowany wpis w cookies, strony się ładują, jeśli nie wyświetla się zdefiniowany komunikat o braku autoryzacji. Po zamknięciu przeglądarki - zakończenie sesji - nasze ciasteczko jest usuwane i wejście na zabezpieczoną stronę staje się niemożliwe - chodzi o to aby nie móc się na nią dostać pomijając logowanie - np. ładując ją bezpośrednio przez podanie adresu w przeglądarce.
Wiem że pewnie zaraz mi się dostanie, że nie jasno napisane, i żebym sam się zabrał za php

Nie wiem czy można coś takiego prosto napisać w php, jeśli tak to byłbym wdzięczny za tych parę linijek kodu od ludków dużo ode mnie mądrzejszych. Bardzo by mi to pomogło

Pozdrawiam
Maniek