Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: możliwości php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hhg
czy w php da się napisać skrypt który zakłada konto na serwerze?
albo chociaż sprawdzający czy konto o podanej nazwie jest wolne?
czyli takie pod shell podchodzące możliwości..
php programmer
da sie, chociaż właściwie chyba źle zrozumiałem
bo pewnie chodzi ci o coś w rodzaju poddomeny z własnym mailem,
pewnie sie da, ale sam jestem ciekaw jak to sie robi, bo nie wiem,
z początku pomyślalem że mówisz o zwykłych kontach
login, hasło i takie tam
thornag
Teoretycznie to mi sie to nie widzi smile.gif

Ale nie jestem pewien, bo problem to tu w sumie moze byc z upawnieniami do plikow. Zeby zmienic cokolwiek wlascicielem skryptu musi byc root. No i uruchamiajac to jako cronjob mozna chyba ustawic zeby wykonawca byl root. Nie wiem jak w przypadku apache, tzn czy apache moze uruchomic skrypt jako root bo bez tego nie ma szans na utworzenie katalogu czy edytowaniu httpd.cong.

W kazdym badz razie jesli chodzi o teorie dzialania,

Musisz utworzyc katalog w miejscu gdzie masz wszystkie vhosty, Pozniej edytowac /etc/httpd/httpd.conf (czy jakos tak roznie bywa tongue.gif) I tam dopisac calosc informacji o nowych vhoscie. To zalatwi to ze przekierujesz jakies tam domeny na ten a na ten katalog. Nie wiem natomiast jak rozwiazac problem z uzytkownikami bo nigdy recznie tego nie robilem. Prawdopodobnie zasada dzialania ta sama trzeba poprostu jakos edytowac plik konfiguracyjny w ktorym przechowywani sa uzytkownicy. Tylko zeby to zrobic trzeba miec uprawinienia roota jak juz mowilem smile.gif a apache to apache.

Jesli sie myle to niech mnie ktos w koncu z bledu wyprowadzi bo zakrecone to jak krauza na zima smile.gif
hhg
to jeszcze pytanie,
jak sie zabrać za skrypt sprawdzający czy domena jest wolna? w php tego sie chyba nie zrobi?
wieja
To chyab funkcja system byłaby tu pomocna, tylko własnie prawa dostępu, ktore w tym przypadku są dla usera WWW lub ANONYMOUS.
Jakims (choc mało bezpiecznym) rozwiązaniem jest tworzenie przez php pliku (szyfrowanego) i skrypt bash który na jego podstaiwe tworzy konta?
thornag
Ja sobie ogolnie nie wyobrazam sterowania systemem z poziomu WWW smile.gif Nie po to tak sie meczylem z providerem zeby mi ustawil IP table szyfrowane polaczenie z zahaslowanym kluczek i niemozliwosc zalogowania sie bezposrednio na roota, zebym ryzykowal dostepem z zewnatrz. Aczkolwiek wiem ze zipowanie plikow za posrednictwem bashowych skrytow jest mozliwe wiec teoretycznie czemu nie zmiana plikow konfiguracyjnych ? Pytanie jak zwykle co z dostepem i ownerstwem pliku, no i zasadnicze jak dla mnie, po co to robic ? W sumie zalozenie nowego vhosta poprzez kosole trwa kilka minut. Jesli nie masz dostepu do konsoli a serwera swojego lub dedykowanego provider i tak nie pozwoli Ci na takie tworzenie kont.

Co do domen, hmm wiem, ze sa funckje ktore sprawdzaja czy podany adres email istnieje sprawdzajac czy taka domena z takim userem odpowiada. Poszukaj w manualu php.net moze znajdziesz cos uzytecznego. Jednakze nie gwarantuje smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.