Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Obiektowa wersja strony sklepi internetowego.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smajster
Witam,

Właśnie jestem w trakcie tworzenia sklepu internetowego (właściwie to już kończe) , jednak tworzyłem go w całości proceduralnie i pod koniec można było sie zgubić w zawiłości kodu, pomimo tego że prawie wszystko co się dało rozdzielałem do odzielnych plików i wstawiałem includem. Mam jeszcze bardzo dużo pomysłów na zrobienie nowych funkcjonalności sklepu , z tymże sądze że w tej postaci ciężko go będzie rozbudowywać. Także zastanawiałem się nad przerobieniem go do formy obiektowej , tylko nie mam zielonego pojecia jak się do tego zabrać bo jedyną klasą jaka dotąd zrobiłem to jest klasa Koszyk właśnie do sklepu.

Jakie elementy sklepu można zamienić na klasy? Co zrobić żeby rozdzielić wiekszość htmlu od php, bo robi się to strasznie nieczytelne w takiej postaci?

z góry dzieki za pomoc,
Pozdrawiam,
Smajster
Ja_Szczur
Cytat(smajster @ 20.07.2006, 21:14 ) *
Co zrobić żeby rozdzielić wiekszość htmlu od php, bo robi się to strasznie nieczytelne w takiej postaci?

Smarty lub inne szablony

a co do klas... no to może być klasa koszyk i produkt
smajster
koszyk jest oczywistą klasą zresztą w tej wersji strony jest to jedyna klasa jaka stworzylem. Ale nie wiem jak widziałbyś klasę produkt, jakie miałaby mieć metody i atrybuty? Czy rzeczywiście tylko tyle klas można stworzyć pod sklep internetowy? Bo większa ilość zwiększyła by chyba czytelność kodu.

Cytat
Smarty lub inne szablony

Czy zastosowanie smarty nie spowolni działania strony?

Pozdrawiam,
Smajster
Ja_Szczur
wszystkie systemy szablonów spowolnią działanie strony smile.gif
jeśli masz php5, nie powinno być aż tak źle, podobno chameleon jest szybki

klasa produkt? a tak strzeliłem, nigdy nie projektowałem sklepu :]

- cena
- nazwa
- opis
- zdjęcie
- coś tam
acztery
Ja ma tak ze sklep podzielony na parę klass:)

np. basket.class.php - jak nazwa wskazuje wszystko co związane z koszykem, dodawanie, usuwanie, aktualizacja, pobieranie zawartosci kosza itp itd

np Contents.class.php wszystko co zwiazane z wyswetlaniam tresci na stronie itp itd

np. User.class.php to co zwiazane z userami no i np wtedy jak kchcesz skorzystac z klasy User w której jest np funkcja add

w sumie wszystko mozesz miec na klasach mniejszych lub wiekszych

to
  1. <?
  2. User::add($_POST);
  3. ?>

a jak cos o produkcie to

1. <?php
  2. Product::prince($id);
  3. ?>

wydaje mi sie ze tak to jest wszystko tak zrobione ze bedziesz mogl zmieniac co ci sie spodoba bez wiekszego wysilku
LBO
Polecam ten temat. była tam też mowa o systemach szablonów chyba [smarty].

Pozdrowienia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.