Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] znajdowanie znaku @ w zmiennej ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dawhol
Witam jerzeli mam zmienną np. $email to za pomocą jakiej funkcji mogę sprawdzić czy w zmiennej znajdują się znaki @ i ".(kropka)" tzn chodzi mi tu o to ze chcę zweryfikowac poprawnosc adresu e-mail ze zmiennej smile.gif adres został by "załadowany" do zmiennej z formularza metodą post.

Proszę o nakierowanie mnie na funkcje nie potrzbuje gotowych skryptów wolał bym sam napisac smile.gif a wrazie problemów poproszę o nie smile.gif
elnino.pl
Użyj wyszukiwarki.
slash12345
int preg-match(string $wyrazenie, string $tekst, array &$znalezione)
Funkcja wykonuje wyszukiwanie wyrażenia PCRE $wyrazenie w tekście $tekst i przypisuje wszystkie znalezione ciągi do tablicy $znalezione.Nie chcesz wyrażenia na adres e-mail, więc go tu nie podam cool.gif
Lee
można np zrobić
  1. <?php
  2. $sprawdz[1] = stristr($email, "@");
  3. $sprawdz[2] = stristr($email, ".");
  4. if ($sprawdz[1] == FALSE || $sprawdz[2] == FALSE){
  5. echo "Podany email jest niepoprawny";
  6. }
  7. ?>

mogą być błędy bo pisane z palca
mike
~dawhol potrzebujesz wyrażeń regularnych.
Odnoścnie samego wyrażenia, którego potrzebujesz użyć, zajrzyj tutaj: regular-expressions.info
Jesli chodzi o funkcji, których masz użyć to: Regular Expression Functions

~elnino.pl za kolejnego takie posta bez zastanowienia walnę Ci ostrzeżenie. Jak masz coś do napisania to napisz, jak nie to nie nabijaj postów.
Ja_Szczur
a jeżeli nie wiesz, czego szukać, to:
- wyrażenia regularne
- walidacja danych
dawhol
Dzieki wielkie =)

~mike_mech zagłebie sie w te wyrazenia regularne jednak metoda ~Lee "stristr" wydaje mi sie prostsza jak na poczatek smile.gif jednak jezszcze raz wielkie dzieki wszystkim za podpowiedzi smile.gif
Jabol
Troszkę mniej podatna na złą walidację metoda:
  1. <?php
  2. $_1=explode("@", $email);
  3. if(count($_1)!=2) zły_email();
  4. if(count(explode(".", $_1[1]))<2) zły_email();
  5. dobry_email();
  6. ?>
Lub, jeśli wolisz, wersja analogiczna ale w stylu perlowskim:
  1. <?php
  2. if(count(($_1=explode("@", $email)))==2 or count(explode(".", $_1[1]))<2) zły_email();
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.