Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "configuracja" php - trywialne pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
marcintom
Witam
Chciałbym zapytać gdzie mógłbym odnaleźć coś w rodzaju listy rozszeżeń jakie można dołączyć do php podczas konfiguracji w procesie kompilacji.
Mam jednak jeden wymóg do tej listy tzn chciałbym żeby zaznaczone w niej były standardowe rozszeżenia php np dla wersji 5.1.4 winksmiley.jpg
Standardowe w moim mniemaniu to takie które kompilator dołączy
gdy damy mu './configure' przed kompilacją .

I jeszcze jedno pytanie. Może kompilator w takiej sytuacji dołącza tylko to co znajduje sie w katalogu ext/standard/ w źródłach php.
a reszta z ext/ to opcje no nie wiem może ktoś będzie znał odopowiedzi na moje pytania i rozwije wszelkie wątpliwości.

Z góry dzięki za zainteresowanie.
Aure
./configure --help
O ile dobrze pamiętam to rozszerzenia są opisane [enabled] i [disabled].
marcintom
No właśnie nie są za bardzo opisane bo już sprawdzałem to źródło danych.
Przy kilku pojawia się cos w rodzaju [default=yes] [default=no]

ale przy zdecydowanej większości nic.

Ale jest tam dział General settings:
Hmm może to opisuje defaultowe opcje no nie wiem.

Chyba jednak nie bo wątpię czy to jest dafaultowa opcja
--enable-gcov Enable GCOV code coverage (requires LTP) - FOR DEVELOPERS ONLY!!
mariuszn3
Wejdź do manuala.. http://pl.php.net/manual/en/funcref.php
większość tych modułów to właśnie standardowe rozszerzenia reszta jest częścią jądra php
marcintom
no tutaj zaglądałęm w pierwszej kolejności

chyba kolega nie doczytał co znaczą standardowe rozszeżenia w moim mniemaniu ( tzn bardziej chodziło mi o wyszczególnienie
w jakiś sposób tego co dostane po skompilowaniu php w najprostszej postaci niż o te nieszczęsne "standardowe rozszeżenia" )

PS
tak - teraz wiem że "stadardowe rozszeżenia" to nie najszczęśliwsza nazwa winksmiley.jpg
lepiej pasowało by tu stwierdzenie typu standardowe moduły, standard czystego php bez rozszeżeń etc
mariuszn3
Przy każdym z tych modułów/rozszerzeń masz napisane czy są one instalowane domyślnie z php, czy są może częścią jądra, czy może są to zupełnie zewnętrzne moduły i instaluje się je oddzielnie.. nie znam jednak takiej strony, która by to wszystko w skrócie na jednej stronie listowała.. a też bym chętnie takową przejżał smile.gif
Jeśli mówimy o instalacji na linuksie to polecam dopisanie w komendzie configure opcji '-disable-all' i potem wylistowanie tylko tych rozszerzeń, które naprawdę potrzebujemy, wtedy wiemy dokładnie co nam się instaluje a co nie smile.gif
marcintom
Tak to dobry sposób.
Ostatnio jak wylistowałem help z configure to właśnie ta opcja najbardziej mnie zainteresowała :]

Jednak to nie zmienia faktu że dokumentacja php mogła by być ciut zgrabniejsza winksmiley.jpg pod względem tych wcześniej wspominanych informacji.

No w każdym bądź razie wiadomo o co chodzi.
I gdyby ktoś coś takiego posiadał no ewentualnie jakiś namiar to zapewne nie tylko ja byłbym wdzięczny za udostępnienie info na forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.