Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Not understood ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MotyF
Podczas proby zmiany uprawnien do pliku xxx.php na serwerze wywala mi takie wlasnie cos jak w temacie. Serwer to interia z obsluga php (platne konto). W takim razie jak zmienic uprawniwnia?questionmark.gif?
Seth
Sprobuj przez PHPowa funkcje [manual:42d7cce86d]chmod[/manual:42d7cce86d].
MotyF
A jak to sie robi-napisz jak mozesz winksmiley.jpg
Seth
Cytat
chmod
(php 3, php 4 )

chmod -- Zmienia prawa dostępu do pliku
Opis
int chmod ( string nazwa_pliku, int prawa)

Dokonuje zmiany praw pliku podanego w parametrze nazwa_pliku na podane w prawa.

Pamiętaj, że parametr prawa nie jest automatycznie zastępowany wartością oktalną (ósemkową), więc łańcuchy (takie jak "g+w") nie będą poprawnie interpretowane. Aby zapewnić poprawność operacji musisz parametr prawa poprzedzić prefixem zero (0):

[php:1:ec6b3341d2]chmod ("/katalog/plik", 755); // dziesiętnie; prawdopodobnie nieprawidłowo
chmod ("/katalog/plik", "u+rwx,go+rx"); // łańcuch; nieprawidłowo
chmod ("/katalog/plik", 0755); // ósemkowo; poprawna wartość dla praw[/php:1:ec6b3341d2]

Zwraca TRUE w przypadku sukcesu, FALSE w przypadku porażki.

Patrz także: chown() i chgrp().

Notatka: Ta funkcja nie jest dostępna na platformie Windows.
MotyF
jestem poczatkujacy i nie wiem czy mam dopisac do skyptu/pliku czy utworzyc nowy skrypt? Jeszcze raz thx za pomoc.
spenalzo
Utwórz sobie nowy plik i daj w nim:
[php:1:d610ac56ff]<?php
if(chmod("xxx.php",0777))
{
echo "Prawa zostały nadane.";
}
else
{
echo "Błąd.";
}
?>[/php:1:d610ac56ff]
a potem usuń ten plik.
zalew
Cytat
jestem poczatkujacy i nie wiem czy mam dopisac do skyptu/pliku czy utworzyc nowy skrypt? Jeszcze raz thx za pomoc.

linijka wyzej jest forum dla poczatkujacych .. wstyd zajrzec? jest tam przyklejony temat o chmod..
MotyF
Wielkie dzieki dla spenalzo-takiej odpowiedzi potrzebowalem.

Prosba do moderatora/admina. Zamiast kliknac "odpowiedz" kliknalem wczesniej "nowy temat" o temacie "THX" - usun to - dzieki i sorry :oops:
MotyF
You don't have permission to access ......includes/zmiana.php on this server.

--------------------------------------------------------------------------------

IPL/1.2 Server at www........... Port 80

I CO TERAZ questionmark.gif :?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.