Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z $_POST i przekazywaniem nazw plikow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukmin
Mam bardzo dziwny problem z przekazywaniem nazw plikow do skryptu. W template mam pola tekstowe ktore maja nazwy takie jak pliki kotre reprezentuja, np piosenka.mp3, obrazek.jpg. Z template wołam skrypt, który ma obsłuzyc zmiany nazwty plikow na nowe i gdy w skrypcie robie cos takiego

foreach($_POST as $varName => $value)
{
echo $varName ;
echo "<BR>";
}

to otrzymuje

piosenka_mp3
obrazek_jpg

zamiast
piosenka.mp3
obrzek.jpg

Dlaczego kropki w nazwach plikow sa zastępowane podkreśleniem? To samo dzieje sie przy przekazywaniu $_GET.
Czy można jakoś to wyłączyc w php.ini?
Prosze o pomoc!!
Ziels
Nie powiem ci jak to naprawić bo nie wiem, ale możesz wstawić zamiast
  1. <?php
  2. echo $varName ;
  3. echo "<BR>";
  4. ?>

taki kod:

1. <?php
  2. $repl = preg_replace('#_#si', '.', $varName);
  3. echo $repl ;
  4. echo "<BR>";
  5. ?>

(pisane z palca)
lukmin
Niestety to nie jest dobre rozwiązanie sad.gif Jeżeli plik bedzie sie nazywał lilie_wodne.jpg to otrzymam lilie.wodne.jpg itd.
Problem bedzie tez gdy to nie bedzie plik, tylko katalog i tez bedzie mial w nazwie kaczka_wodna.
Musi być w php albo apatche jakis sposob na wylaczenie tych zamian, no ale niestety nie moge znaleźć gdzie sie to robi.
Pozdrawiam
Athlan
  1. <input type="text" name="plik">

po wywołaniu testu w którym jest kropka, nie zostanie ona zmieniona na _, więc nie łykam że robisz wszystko dobrze... nasz coś w kodzie poprzekręcane, wklej go tutaj najlepiej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.