Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cron'owe pytanko
Forum PHP.pl > Forum > PHP
omeck
Od wczoraj zastanawia mnie pewna kwestia - jak to jest zrobione?

A więc mamy jakiś serwis aukcyjny, użytkownicy wystawiają na oreśloną ilość dni jakieś przedmioty na sprzedaż. Po zakończeniu aukcji dostają informacje, że ich przedmiot został kupiony, bądź nie.

Tutaj pojawia się moje pytanie - jak rozwiązać zamykanie aukcji?

Dodając nowy wpis do bazy można zapisać używając unix;owego znacznika czasu, kiedy aukcja się kończy.

Aby ją zamknąc widzę dwa sposoby:
1) jeżeli strona jest oparta na szablonie można przy każdym jej otwarciu sprawdzać które aukcje są do zakończenia i zamykać je
Zalety: działa smile.gif
Wady: wymagany ruch na stronie 24/7, nie wiem jak z przeciązeniem całego systemu
2) Cron z ustawioną częstotlowością wykonywania zadania co minutę
Zalety: działa, nie potrzebny ruch na stronie
Wady: nie wiem jak to się ma do zużycia pamięci procesora serwer i czy wykonywanie zadania co minutę nie odbje się na szybkości działania serwisu

Bardzo jestem ciekaw, jak rozwiązany jest problem zamykania aukcji...
Jabol
Szczerze mówiąc to właśnie pomyślałem, że jak ktoś się bawi w aukcje to robie to bardziej profesjonalnie niż na php winksmiley.jpg.
php pochodzi od Personal Home Page, ew HTML Pre-Processor. Więc jak widać nie nadaje sie do robienia profesjonalnego systemu aukcyjnego. Myślę, że profesjonalne systemy aukcyjne robione są za pomocą np. Javy albo nawet i normalnego C/C++/Pascal/Delphi czy czego tam jeszcze można sobie wymażyć. A w php robiony jest jedynie do nich interfesj.

Co do Twoich pytań.
1. Rozwiązanie jest dobre. Skoro nikt nie wejdzie na stronę to i tak nie będzie miał dostępu do aukcji która powinna być już zamknięta.

2. Rozwiązanie też jest dobre. A tym lepsze, że w cronie można ustawić kiedy jakieś zadanie ma się wykonać. Poza tym jeżeli nie chcesz tak to możesz wykonywać zadanie np co godzinę a nie co minute. Nie chodzi przecież o to, aby zamknąć aukcje, ale aby ją podsumować (bo czy jest ważna i tak możesz sprawdzić w php porównując daty). I to podsumowanie może do pełnej godziny poczekać. A to już będzie szybciutko. A jakbyś się chciał bawić w profesjonalny system co do sekundy to zapraszam do moich wywodów na górze winksmiley.jpg.

Pozdrawiam

BTW. Temat wałkowany tysiące razy.
cichy19-
Witam,

Przyjacielu jest to bardzo proste. Musisz poprostu musisz obliczyć datę zakończenia aukcji i sprawdzić ją w cronie z dzisiejszą datą. Najlepiej ustawić crona właśnie jak piszesz co minute lub też uruchamiać go po każdym wejściu na stronę główną. Stworzyłem już jeden serwis aukcyjny to trochę się na tym znam.

Pozdrawiam
omeck
dzięki panowie za oświecenie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.