Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zmienne php w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hhg
jak moge wstawiac zmienne w zapytaniu SQL np. zmiast nazw kolumn

1. SELECT '$lista_kolumn' FROM pages WHERE subpage_name='{$_GET['subpage']}'

z $lista_kolumn da się tak?
albo tablice?
NetJaro
Najpierw spróbuj czy zapytanie zostanie poprawnie sformuowane.. jeżeli będzie niepoprawne MySQL Cię o tym poinformuje winksmiley.jpg
Po co pytać, skoro mozna sprawdzić samemu?
hhg
  1. <?php
  2. $zmienna = 'hosting';
  3. require_once ('mysql_connect.php');
  4. $query = "SELECT '$zmienna' FROM services WHERE username='ewr'";
  5. $result = @mysql_query ($query);
  6. $num = mysql_num_rows ($result);
  7. $row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM);
  8.  
  9.  echo $row[0];
  10.  
  11. ?>
nie, tak jak wyżej to nie zadziała, próbowałem ze '{$zmienna}' ale też nie.., wiem że zmienne globalne sie umieszczało w '{$_GET['zmienna']}' i myślałem że analogiczne '{$zmienna}' zadziała...
SongoQ
Zrob echo $query i zobacz czy skladnia jest prawidlowa.
hhg
aha czyli {$zmienna}

dzieki
NetJaro
I usuń @ przed mysql_query winksmiley.jpg Wtedy łatwiej będzie dostrzec błąd.
hhg
ta @ oznacza ze zapytanie zostanie wykonane pomimo błędów, tak? czyli powinienem je stosować np w przypadku keidy chce wykonac dwa zapytania INSERT do dwoch roznych tabel a zalezy mi zeby klucze glowne (id) byly takie same w obydwu, bo jak w pierwszej tabeli sie wykona a w drugiej nie to w drugiej bedzie AUTO INCREMENT nie przesuniete, mam racje?

a jakbym chcial wstawic funkcje czasu ale z php a nie mysql w takim formacie date('Ymd') ? zapis z {} nie dziala wtedy
NetJaro
Cytat
ta @ oznacza ze zapytanie zostanie wykonane pomimo błędów, tak?

Znak małpy (@) oznacza, że jeżeli pojawią się błędy w debugowaniu funkcji nie zostaną one pokazane.
SongoQ
Cytat
Znak małpy (@) oznacza, że jeżeli pojawią się błędy w debugowaniu funkcji nie zostaną one pokazane.

W jakim debugowaniu? Znak malpy powoduje wygaszenie bledu
NetJaro
@SongoQ, mój error winksmiley.jpg Zmęczony jestem, chodziło mi o wywołanie. Dzięki smile.gif
hhg
Cytat(SongoQ @ 9.08.2006, 20:46 ) *
W jakim debugowaniu? Znak malpy powoduje wygaszenie bledu

a miałem racje w moim ost poście?
Cysiaczek
Nie - nie miałeś - wygaszenie błedu, nie oznacza, że zapytanie sie wykona - po prostu się nie wyświetli bład.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.