Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
artur81
Hm, właściwie to nie wiem czy da radę zrobić coś takiego, ale może opiszę
Mam dwie tabele, w jednej mam nazwy albumów ze zdjęciami a w drugiej zdjęciam

Albumu
id_albumu
nazwa

Zdjecia
id_zdjecia
id_albumu
nazwa
opis
W bazie jest kilkanascie albumów na zdjęcia. Przy wejsciu na stronę losuję jedno zdjęcie z dowolnego albumu
. Otrzymuje np zdjecie o id = 50. Załóżmy że zdjęcia to leży w albumie nr 1 w skład którego wchodzi jeszcze 10 innych zdjęć.
Jak napisać takie zapytanie aby pobrać numer wylosowanego zdjęcia biorąc pod uwagę tylko ten album z którego ono pochodzi?
Czyli zdjęcie ma nr 50 jeżeli bieżemy pod uwagę wszystkie zdjęcia, pochodzi z albumu nr 1, i teraz chodziłoby o to żeby (tutaj gdybam) utworzyć jakąś tabelę tymczasową zawierającą tylko zdjęcia z albumu nr 1 i dać zapytanie o numer rekordu zdjęcia nr 50 z głównego albumu.
Mam nadzieję że mnie zrozumieliście tongue.gif
MatheW
  1. SELECT id_zdjecia FROM zdjecia WHERE id_albumu=1 ORDER BY RAND() LIMIT 1
?
artur81
nie o to chodzi
ja juz mam zdjęcie wylosowane, znam jego nazwę, nr id jaki zajmuje w całej tabeli ,opis i w którym albumie sie znajduje
Teraz znając album potrzebowałbym pobrać wszystkie zdjęcia wchodzące w skład albumu, stworzyć z niego coś na styl tabeli tymczasowej dokładając jeszcze jedno pole id (pole to jest identyfikatorem zdjęcia tylko w obrębie albumu) i potem pobrać ten identyfikator
jako
Select id from 'tabela tymczasowa' wher nazwazdjecia="znana mi nazwa zdjęcia"
Tam już nie ma potrzeby robienia rand()
SongoQ
Jesli znasz id zdjecia i wiesz jaki id albumu to wystarczy warunek do zjdec o id albumu. Po co jakies tabele tymczasowe. 1 proste zapytanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.