Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql]kategorie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marrrecki
Jak zrobić aby w menu dodawania kategorii i produktów do bazy był taki układ: można był ow każdej kategorii dodać produkty i utworzyć podkategorie w której tez mozna dodawac produkty i tworzyc dalsze podkategorie a pozniej to wszystko wyswietlic ? Wszystko w oparciu o mysql.
SongoQ
Sprecyzuj pytanie chodzi CI o strukture bazki czy wykonanie php?
marrrecki
o jedno i drugie.
Opisze problem dokładniej.

Chce zrobić coś takiego po stronie panelu administracyjnego:
Tworzenie kategorii i podkategorii i podkategorii dla podkategorii (i tak do oporu) i żeby w każdej z kategorii i podkategorii można było dodawać produkty. A więc potrzebuje dowiedzieć się jak powiązać kategorie z podkategoriami oraz produktami w celu odpowiedniego zapisania tych danych w tabeli i następnie wyświetlenia tych danych w odpowiednim miejscu.

Drugi problem to właśnie jak wyświetlić te dane z tabeli w taki sposób:
kategoria1
kategoria2
Po kliknięciu na np. 'kategoria1' ma pojawiać się:
kategoria1
- podkategoria1
- podkategoria2
kategoria2
I adekawtnie tak samo po kliknięciu na podkategorie. Dodatkowo do tego wszystkiego mają się pojawiać produkty zawarte w danej kategorii/podkategorii
spit
Mysle, ze moznaby to zrobic tak: Kategorie gł. tworzysz jako wpisy do bazy (wiadomo, nazwa, opis, itd) ale z polem ID (wypelnianym automatycznie). Podkategorie podobnie, lecz procz pola ID dodac pole 'nalezy do' i tam podawac ID gl. kategorii. W podkategoriach kategorii bedziesz podawal ID podkategorii dla ktorej tworzysz, przyklad:
Kod
kategoria 1[id=1]
-podkategoria1,1 [id=2,nalezydo=1]
--podkategoria1,2 [id=3,nalezydo=2]
-podkategoria2.1[id=4,nalezydo=1]
kategoria 2[id=5]
I tak dalej. Jezeli chodzi o panel, gdzie to tworzysz to poprostu formularze danych, ktore tworza kolejne wpisy [insert]. Produkty dodawac to nie problem, dodajesz tak jak podkategorie. Nie wiem czy o to ci chodzi do konca, i czy to optymalne rozwiazanie, ale ja tak bym sie do tego zabieral winksmiley.jpg
marrrecki
Może ktoś na to zerknąć?
Wywala mi błąd:
Cytat
Call to a member function GetCategories() on a non-object

Plik ten wygląda tak:
Kod
<?php
require_once SITE_ROOT.'/data/admin.php';
class BoAdmin
{
    private $mDoAdmin;
    function _construct()
    {
        $this->mDoAdmin = new DoAdmin();
    }
    public function GetCategories()
    {
        $result = $this->mDoAdmin->GetCategories();
        return $result;
    }
}
?>

Jest w nim odwołanie do pliku zawierającego funkcję o którą gra sie toczy czyli 'data/admin.php':
Kod
<?php
class DoAdmin
{
    function _construct()
    {
        $this->dbManager = $GLOBALS['gDbManager'];
    }
    public function GetCategories()
    {
        $query_string = "SELECT categories_id FROM categories WHERE categories_parent_id = '0'";
        $result = $this->dbManager->DbGetAll($query_string);
        return $result;
    }
}
?>

Dlaczego wywala mi ten błąd?

Cytat(spit @ 11.08.2006, 19:26 ) *
przyklad:
Kod
kategoria 1[id=1]
-podkategoria1,1 [id=2,nalezydo=1]
--podkategoria1,2 [id=3,nalezydo=2]
-podkategoria2.1[id=4,nalezydo=1]
kategoria 2[id=5]

Ok tylko jak to w pętli pobrać i odpowiednio linki porobić bo się na tym wykładam. Pobrać kategorie i podpiąć linki potrafie ale jeśli mam do tego podpiąć jeszcze podkategorie to już wymiękam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.