Próbuję napisać swojego frameworka. Napotykam jednak etapy, które powodują, że odstawiam pracę nad nim na jakiś czas (teraz uogólnienie pobierania danych - uniezależnienie sie do źródła [xml, mysql], potem będzie kontrola uprawnień, czuję to). W takich momentach sięgam po znane frameworki. Nie potrafię jednak z nich wycisnąć choć namiastki tego, co robię już na swoim frameworku.Próbowałem PRADO - wydaje mi się przekombinowany, choć idea RAD, komponentów bardzo mi się spodobała i sam w pewnej formie zaimplementowałem je w swoim frameworku.
Ostatnio postanowiłem sprawdzić z czym się je CakePHP. Wydał mi się podczas czytanai dokumentacji (na tyle ile rozumiem ze słownikiem, kiepsko znam angielski) czymś ciekawym. Zainstalowałem i zacząłem kombinować.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ścisłe powiązanie akcji z modelem, a co za tym idzie z tabeląw bazie danych. A co gdy tworzę sobie prostą akcję "helloworld" która z parametru GET ma pobrać tylko imię?
A może pozwalając na takie rozluźnienie w swoim frameworku psuję całkiem ideę MVC?
W sumie ciągle mnie kusi prado. Spiął kiedyś ktoś PRADO z OPT?