Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cake php zrozumienie Modelu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arturwow
Próbuję napisać swojego frameworka. Napotykam jednak etapy, które powodują, że odstawiam pracę nad nim na jakiś czas (teraz uogólnienie pobierania danych - uniezależnienie sie do źródła [xml, mysql], potem będzie kontrola uprawnień, czuję to). W takich momentach sięgam po znane frameworki. Nie potrafię jednak z nich wycisnąć choć namiastki tego, co robię już na swoim frameworku.Próbowałem PRADO - wydaje mi się przekombinowany, choć idea RAD, komponentów bardzo mi się spodobała i sam w pewnej formie zaimplementowałem je w swoim frameworku.
Ostatnio postanowiłem sprawdzić z czym się je CakePHP. Wydał mi się podczas czytanai dokumentacji (na tyle ile rozumiem ze słownikiem, kiepsko znam angielski) czymś ciekawym. Zainstalowałem i zacząłem kombinować.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ścisłe powiązanie akcji z modelem, a co za tym idzie z tabeląw bazie danych. A co gdy tworzę sobie prostą akcję "helloworld" która z parametru GET ma pobrać tylko imię?
A może pozwalając na takie rozluźnienie w swoim frameworku psuję całkiem ideę MVC?

W sumie ciągle mnie kusi prado. Spiął kiedyś ktoś PRADO z OPT?
mike
Cytat(arturwow @ 12.08.2006, 01:36 ) *
W sumie ciągle mnie kusi prado. Spiął kiedyś ktoś PRADO z OPT?

Nie da się połączyć PRADo z Systemem szablonów.
Musiałbyś przebudować cały framework.

Cała idea polega na tym, że tam nie ma tradycyjnych szablonów tylko kontrolki. Jak sam wspomniałeś RAD smile.gif
SoulMate
W kodzie Twojej klasy kontrolera wystarczy umieścić

1. <?php
  2. var $uses = array();
  3. ?>

i nie musisz mieć wtedy ani modelu ani tabeli w bazy danych dla tej podstrony.
arturwow
Właśnie ćwiczę cakePHP biggrin.gif Obiecujące winksmiley.jpg Ciężko troche jest się przestawić. Obecnie poznaję mapowanie bazy danych, to znaczy posługiwanie się nią winksmiley.jpg Zobaczymy, chyba zostanę
andrzejb
cake jest słodziutki, wogole idea frameworkow jest doskonale smaczna zakochałem się w MVC tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.