Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z odczytem polskich znaków po zmianie serwera - a kodowanie niby to samo :/
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pysiek100
Witam serdecznie.
Mam problem z odczytem bazy.

Stronę przenoszę z innego serwera. Tam mam kodowannie w bazie utf8_general_ci i w tabelach utf8_polish_ci. wersja mysql-a to MySQL 5.0.15 .

Na nowym serwerze ustawiłem kodowania tak samo - ogólnie general, a w tabelach polish. No i mam zonk, polskie litery się krzaczą. Tu wersja mysql-a to MySQL - 4.1.10-standard.

Kiedy sprawdzam w phpmyadminie zawartość tabel, to mają one wszystko jak należy, polskie litery są. I jeszcze jedno: jak dodam przez stronę, która jest już na nowym serwerze coś nowego do bazy, to na stronie jest ok, ale w bazie powstaje coś takiego:

żźćńąśłęó żźćńąśłęó - a strona czyta do dobrze

Dodam tylko, że to co jest odczytywane z plików jest ok, jedynie krzaczy się to co pochodzi z bazy, więc ewidentnie tu coś jest nie tak.

Proszę o pomoc
Pozdrowienia
TomASS
Hwao nietakdawno popełnił był ten temat na swoim blogu.
pysiek100
Wsumie to już sobie poradziłem tym nieszczęsnym mysql_query("SET NAMES 'utf8' ");

Nie kumam tylko dlaczego na starym serwerze z mysql 5 nie musiałem tego dodawać a tutaj musze. I tu i tu mam wszędzie utf8, więc wydawałoby że to powinno łyknąć bez wołania o pomoc. A jednak...
mariuszn3
SET NAMES zawsze powinno sie dodawać..
Natomiast problemy, które wynikają z nie dodania SET NAMES objawiają się dopiero wtedy, kiedy próbujemy połączyć się z bazą za pomocą interfejsu pracującego w innym kodowaniu niż ten za którego pomocą dodawalismy dane do bazy.

Jeszcze jedno utf8_general_ci i utf8_polish_ci to nie są kodowania znaków tylko systemy porównan (mimo iż swoją nazwą podpowiadają jakie kodowanie jest ustawione na tabeli). Nawet hwao w swoim blogu popełnił merytoryczny błąd w tej kwestii.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.