Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: open_basedir restriction in effect. File is in wrong ...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zalew
fragment kodu odpowiedzialnego za upload do bazy
[php:1:4e3833fa45]<?php
for ($i = 0; $i < count($HTTP_POST_FILES[zalacznik][name]); $i++) {
$filename = $HTTP_POST_FILES[zalacznik][name][$i];
$filetype = $HTTP_POST_FILES[zalacznik][type][$i];
$filesize = $HTTP_POST_FILES[zalacznik][size][$i];
$filetmp = $HTTP_POST_FILES[zalacznik][tmp_name][$i];
//echo $filename;
if($filename){
$fh = fopen($filetmp, "r") ;
$file = addslashes(fread($fh, $filesize));
$query2 = "
INSERT INTO ec_img VALUES (
'', '$id',
'$filename',
'$file',
'$filetype',
'$filesize'
)
";
?>[/php:1:4e3833fa45]

komunikat:
Cytat
Warning: open_basedir restriction in effect. File is in wrong directory in /www/.......sciezka........../images_upload.php on line 37

Warning: fopen("/tmp/phpt8KOZE", "r") - Operacja niedozwolona in /www/.......sciezka........../images_upload.php on line 37

Warning: Supplied argument is not a valid File-Handle resource in /www/.......sciezka........../images_upload.php on line 38

linia 37 = linia 9 we fragmancie, czyli otwarcie postfile'a

o co chodzi?
zaznaczam, ze ten kod mi dzialal wielokrotnie na innym serwerze. w czym tkwi blad ?

poszukalem troche po necie rozwiazania, ale nie znalazlem odp. np. tu, a stad sie dowiedzialem na innym przykladzie, ze to safe mode moze byc wlaczony i przez to error, ale jaka funkcja mam zastapic to co powyzej mam w moim kodzie ? tu tez cos jest ale nie za bardzo chyba zrozumialem rozwiazanie? czy wychodzi na to ze u mojego providera jest cos nie tak ? tutaj podobnie jest to napisane zebym spytal porvidera :/ nie mam problemu z angielskim, ale nie za bardzo czaje jak to providerowi objasnic? odeslac to tego ostatniego linka ?.. jesli to faktycznie na servie blad... co jest mozliwe bo gdzie indziej to chodzi na sprzedanym z powodzeniem produkcie. ..

wiec poprosze o rade lub wyjasnienie..
pozdrawiam
FiDO
Na serwerze jest ustawione open_basedir, co znaczy ze nie mozesz otwierac plikow spoza niego. Najprawdopobobniej jest ustawiane na poziomie vhostow u kazdego na jego katalog domowy, wiec poza nim nic nie odczytasz...
A pliki uploadowane sa do /tmp i stamtad probujesz otworzyc co konczy sie tym co widzisz.
zalew
dziekuje za pomoc.. ale.. reasumujac... czyli mail do providera ? :/
kurtz
Hej
Cytat
dziekuje za pomoc.. ale.. reasumujac... czyli mail do providera ? :/
Prawdopodobnie nie masz wybou. Teoretycznie mozesz jeszcze kombinowac zmienic katalog gdzie sa wrzucane pliki uploadowane ale lepiej gdyby to provider zrobil globalnie (i ustawil dla kazdego inny)

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.