Cytat
No ale wtedy uzytkownik nie dowie sie czy udalo mu sie zmienic haslo czy nie!.
Można to z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć. Generalnie może się to nie powieść z kilku powodów:
:arrow: podane bieżące hasło jest nieprawidłowe
:arrow: podane nowe hasło jest niepoprawne ze względów formalnych (np. za krótkie)
:arrow: brak użytkownika, któremu chcemy zmienić hasło
:arrow: użytkownik, któremu chcemy zmienic hasło jest zablokowany lub nie ma prawa zmiany hasła
:arrow: wysypała się procedura zmiany hasła
Pierwsze 4 można wykryć już na etapie interakcji z uzytkownikiem w skrypcie phpowym. Ostatni, z mojego doświadczenia, występuje tak rzadko, że można w tym przypadku powiadomić o tym administratora, aby rozwiązał problem ręcznie. Jak nie zadziała poprawnie napisany program do zmiany haseł to problem prawdopodobnie jest na tyle złożony (np. pad systemu lub dysku), że niepowiadomienie użytkownika jest błahostką.
Cytat
Ty chyba nigdy w providerni nie pracowales.
I akurat tu się pomyliłeś

. Owszem, pracuje od ładnych paru lat, mam na kilku maszynach tego typu rozwiązania do zmiany haseł i jeszcze nigdy nikt mi się nie skarżył (a używane jest to 3-4 razy dziennie), że zmienił sobie hasło przez www i mu nie działa (w przeciwieństwie do nagminnych przypadków gdy któś zgłasza, że nie może odebrać poczty i sie okazuje, że outlook jakoś magicznie ,,zgubił'' hasło, padł windows itp.).
Cytat
hmm obciaza system w 5x mniejszym stopniu
Chyba żartujesz! Wiesz, mam jedną maszynę na której jest ok. 7000 użytkowników. Nadal uważasz, że przenoszenie 7000 haseł _zawsze_ co 5 minut robi 5 razy mniejsze obciążenie niż raz na jakiś czas przeniesienie kilku?
Cytat
Npisales ze bedziesz autoryzowal stare haslo w takim razie jak to zrobisz przy takim ukladzie?
W skrypcie php. Od prymitywnego łączenie się po loopbacku do serwera POP3 i próby autentykacji, przez PAM, aż po autorskie programy przyjmujące na wejściu użytkownika i hasło i zwracające dwie wartości: haslo dobre, hasło złe.