Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Dodawanie zmiennych metodą GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BugsBunny
Mam utawiony adres na index.php?galeria
i ten mały formularz:
  1. <?php
  2. <form action="index.php?galeria" method="get">
  3. Kategoria 
  4. <select name="kat" size="1">
  5. <option value="1">Uczniowie</option>
  6. <option value="2">Szkoła</option>
  7. <option value="3">Sport</option>
  8. </select>
  9. <input type="submit" value="OK" class="PostButton">
  10. </form>
  11. ?>

Tylko że adres po zatweirdzeniu robi mi się index.php?kat=1 a nie tak jak chce czyli
index.php?galeria&kat=1
UNK
Hmm a czasem galeria nie powinna mieć jakiejś wartości ?

A co do przekazywania, po prostu wrzuć to jako ukryty input

<input type='hidden' name='galeria' id='galeria' value='' />

To chyba powinno rozwiązać problem.
BugsBunny
Zrobiłem sobie takie adresy że mam np.
index.php?galeria
index.php?newsy

wtedy tylklo w index sprawdzam czy istnieje takie coś jeśli tak to include ;]

a nie ma innego sposobu questionmark.gif
takiego który by zostawił poprzedni adres wraz ze zeminnymi i dodał tylko kolejną zmienną questionmark.gif
UNK
Nie wiem, nie spotkałem się z tym żeby formularz czyścił poprzedni adres, może dlatego ze jest on wysyłany getem a nie postem (tak jak zawsze wysyłam) albo jest to wina tego ze ma on taką postać xxx.php?yyy a nie xxx.php?yyy=aa
Na tyle się nie znam winksmiley.jpg ale popołudniu może coś pokombinuje jeśli wcześniej ktoś czegoś nie napisze mądrego winksmiley.jpg
BugsBunny
moge dodać sobie jaką kolwiek warość do tych zmiennych np. index.php?galeria=TRUE&...
bo i tka srpawdzam czy dana zmienna istnieje a jej wartość nie ma znaczenia
UNK
Posprawdzałem i....faktycznie. Gdy ustawimy geta kasuje wszystko co jest po ? nie ważne co tam zostanie wstawione, więc musisz jakoś inaczej to rozwiązać albo przekazać to postem. Ja nie pomogę bo moja wiedza na ten temat jest zbyt mała.
Próbowałem szukać też coś w necie na ten temat, jednak z marnym skutkiem, może Tobie coś się uda.
Cysiaczek
Nie używaj zmiennych w parametrze action - użyj pola hidden.
UNK
Cysiaczek http://forum.php.pl/index.php?act=ST&f=27&t=52619#
jednak sądzę że można to inaczej rozwiązać, bo jak napisałem przy wysłaniu formularzu getem tracą się wszelkie paramtery, więc jedynie rozwiązanie jakie tutaj widzę jest zrobienie, jak napisałeś dodatkowego ukrytego pola ze zmienną np x i do niej przypisywana wartość galeria, newsy, ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.