Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ajax][JS] Równoległe działanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pronigo
Witam,
mam pytanie skierowane raczej do bardziej zaawansowanych programistów używających klasy advAjax. Mój problem polega na tym że mam pewną pętle która wykonuje się zawsze przez dokładnię 1 sekundę i podczas właśnie tej 1 sekundy chciałbym wysłać zapytanie do pliku php korzystając z technologii Ajax.

W chwili obecnej maksymalnie skrócony kod wygląda tak:
  1. while (.....) {
  2. // pętla trwa dokładnie 1 sekundę
  3. }
  4.  
  5. // skorzystaj z ajaxa w celu z komunikacji z plikiem php
  6. advAJAX.get(....);

Wiadomo jakis jest tego efekt, odbiór danych z serwera zajmuje dodatkowy czas i zamiast sekundy, kod trwa prawie dwie sekundy, zależy to oczywiście od serwera. Ajax powinien odbierać informację od serwera w czasie trwania pętli, aby nie zamulać zbytnio całego programu.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki, przykłady, linki itp.
tiraeth
Czy chodzi Ci o typ aplikacji wielowątkowej? Chyba nie ma takiej opcji winksmiley.jpg
Pronigo
tiraeth, dokładnie o to mi chodzi, może jednak jest jakiś sposób na to?
Balon
a ja to rozumiem inaczej. wykonujesz zapytanie do serwera za pomoca AJAXu i Ty chcesz zeby podczas wykonywania petla nie leciała dalej tylko po wykonaniu zapytania pętla kontynuuje ?

to musi byc wykonywalne. moze ustawiac interval ktory wykonuje cos a po zakonczeniu czyscic go i petla leciala by dalej ?
Pronigo
Nie nie Balon, opisze może to trochę dokładniej.

Mam zwykłą pętle while która polecenia w niej zawarte zawsze wykonuje się przez dokładnie jedną sekundę. Mam również plik php do którego muszę wysłać i odebrać zapytanie w czasie wykonywania pętli.

To są aplikacje wielowątkowe, takimi aplikacjami są np. gry. Przykładowo sterujemy sobie graczem a w tle chmury się cały czas przesuwają. Podobnie jest w moim przypadku, w trakcie działania pętli muszę wysłać i odebrać zapytania korzystając z Ajaxa nie obciążając programu.

Chodzi o to, by wykonywać niezależnie dwie rzeczy naraz, czy teraz wszyscy rozumieją o co biednemu użytkownikowi tego wspaniałego forum chodzi?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.