Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpMyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
115750
Mam serwerek z MySQL 4.1. Zarządzam nim za pomocą phpMyAdmin 2.6.0-pl2. Jak próbuję wyeksportować dane do pliku, to plik jest zawsze kodowany w UTF-8. Czy można to zmienić, żeby pliki były kodowane w Latin-2?
SongoQ
Po zalogowaniu musisz ustawic inne kodowanie. Jesli w bazie masz dane w utf-8 to zostaje Ci pozniej reczna konwersja.
115750
Cytat(SongoQ @ 31.08.2006, 08:59:46 ) *
Po zalogowaniu musisz ustawic inne kodowanie. Jesli w bazie masz dane w utf-8 to zostaje Ci pozniej reczna konwersja.

W bazie tabele są poustawiane tak, że językiem kodowania jest Latin-2. W phpMyAdmin widzę to jako język porównywania (też Latin-2) Mimo wszystko eksport jest w UTF-8 sad.gif

Znasz może jakieś dobre narzędzie do konwersji z UTF na Latin?
SongoQ
To z consoli zrzuc. Powinno byc ok. No chyba ze cos z ustawieniami klienta jest cos nie tak.
115750
Cytat(SongoQ @ 31.08.2006, 11:28:26 ) *
To z consoli zrzuc. Powinno byc ok. No chyba ze cos z ustawieniami klienta jest cos nie tak.

Tylko nie mam dostępu do konsoli. Chcę przenieść dane z serwera zdalnego na mój w domu. Tu już mam dostęp do konsoli ale jak próbuję zaimportować przez nią pliki w UTF-8 (mysql < baza.sql) , to się wysypuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.