Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] jak jak napisac wzorzec do tego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrekkr
witam mam w pliku jednym cos takiego :
Kod
<div>19-12-2005</div>
<div>
Heh powciskałem troche tych klawiszy i powstał system logowania :D. Mógłbym mu troszkę nowych funkcji dodać ale to już nie dzisiaj, bo co tu dużo gadać,
zwyczajnie mi sie nie chce :P. Zachęcam
do zakładania kont. Dzięki nim już wkrótce dana wam będzie możliwość dodawania newsów. Pozdrawiam.
</div>

<div>18-12-2005</div>
<div>
Witam wszystkich! Pamiętacie zapewne że rozpocząłem niedawno prace nad możliwością zakładania kont urzytkowników
na mojej stronie. Prace nadal trwają. Jak narazie można zakładać już konta, niestety jeszcze nie można się logować. Ale już wkrótce się to zmieni :). Myślę że do końca roku będzie to już możliwe. Zauważyłem także że liczba odwiedzin mojej strony
przekroczyła już trzy tysiące co mnie bardzo cieszy. Poza tym jak zapewne wiecie (bo reklamy nie pozwalają o tym zapomnieć), że święta się zbliżają wielkimi krokami. Z tego też powodu [B]składam wam wszystkim życzenia wesołych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia no i oczywiście szalonego sylwestra[/B] :D. Tylko ostrożnie z trunkami bo co za dużo to nie zdrowo :P. Pozdrawiam.
</div>
itd.......

i chce wyciagnac z tego date i tresc. zrobilem taki wzorzec ale on nie dziala kiedy sa znaki nowej linii a sa w tresci po dacie.
  1. <?php
  2. $file = file_get_contents('news_old.pkr');
  3. $pattern = "@<div>((.*?)-(.*?)-(.*?))</div><div>(.*?)</div>@";
  4. preg_match_all($pattern, $file,$matches,PREG_SET_ORDER);
  5. for($i=0;$i<count($matches); $i++){
  6. echo $matches[$i][1].'<br />';
  7. echo $matches[$i][5].'<br />';
  8. };
  9. ?>

niestety brakuje dopasowan co robie zle i jak to jest kiedy w tekscie sa znaki nowej linii?? prosze o pomoc.
mariuszn3
Znaki nowej linii też musisz w wyrażeniu uwzględnić (poprzez '\n')
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.