Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Zamiana wartosci tablicy w klucze i odwrotnie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
squid
Mam pytanie, czy w php jest jakas funkcja ktora pozwala zrobic tak ze klucze danej tablicy stana sie jej wartosciami a wartosci kluczami? Szukalem na http://pl2.php.net/manual/en/ref.array.php ale nie znalazlem. wiem ze mozna sobie to w php napisac ale dla mnie narzut czasowy takiej operacji jest nie do zaakceptowania
nospor
Cytat
Szukalem na http://pl2.php.net/manual/en/ref.array.php ale nie znalazlem
Nono, NIe skomentuje tego Twego szukania tongue.gif
Masz tu wersje polską, to moze jednak znajdziesz w rodzimym jezyku....
http://pl.php.net/manual/pl/ref.array.php

ps: przenosze
kszychu
Narzut czasowy? Mówisz o czasie poświęconym na napisanie takiej procedurki?
  1. <?php
  2. foreach($tablica as $indeks => $wartosc) $tablica2[$wartosc] = $indeks;
  3. ?>
squid
moj blad napisalem "metoda" zamiast "funkcja". Wiem, ze to potrafi foreach ale jak napisalem nie interesuja mnie kombinacje alpejskie w php i zastanawiam sie czy jest jakas funkcja, a ze slepy jestem i w spisie f-cji nie widze takiej to pomyslalem ze moze kots zna takowa lub jest mniej slepy ode mnie.
Tymczasem dziekuje Ci nospor, ze skieroales mnie na polska wersje, teraz na pewno znajde te funkcje ale nastepnym razem jak juz znajdziesz komus nie potrzebne tlumaczenie to moze znajdziesz tez czas na wskazanie konkretnej f-cji inaczej Twoja odpowiedz jest zbedna.

Podsumowujac - nie znalzlem takiej f-cji a najszybsza metoda to ta przedstawiona przez "Krzychu"

P.S.
info o przeniesieniu powinno trafiac do autora tematu jako Pw czy cos
nospor
Cytat
Tymczasem dziekuje Ci nospor, ze skieroales mnie na polska wersje, teraz na pewno znajde te funkcje ale nastepnym razem jak juz znajdziesz komus nie potrzebne tlumaczenie to moze znajdziesz tez czas na wskazanie konkretnej f-cji inaczej Twoja odpowiedz jest zbedna.

Osobiscie podchodze do tego inaczej: oprocz udzielenia prymitywnej pomocy jak podanie linka bezposrednio do funkcji, chce nauczyc kogos szukac w manualu i przegladanie tematycznych funkcji. Na pewno przyda sie na później smile.gif
kszychu
Jednak niezbyt dobrze szukałeś....
Poczytaj o array_flip().
mike
Cytat(squid @ 6.09.2006, 14:44:41 ) *
info o przeniesieniu powinno trafiac do autora tematu jako Pw czy cos
~nospor wybrał opcję "czy coś" i napisał w wątku, że go przenosi tongue.gif

(nie mogłem się powstrzymać)
squid
tak wyglada na to, ze ta funkcja array_flip() robi co trzeba, mialem przeczucie, ze cos takiego musi istniec ale ten opis "Exchanges all keys with their associated values in an array" po pierwszym przeczytaniu nic mi ni mowile winksmiley.jpg
dznx

@nospor zanim zaczniesz uczyc to moze skoncz dydaktyke bo nic mnie nie nauczyles dajac mi link do tego samego dokumentu, ktory podalem na poczatku

temat mozna zamknac (po stosownych ripostach winksmiley.jpg)

Pozdroo
kszychu
Panowie, wystarczy tych osobistych wycieczek. Takie rzeczy to na PW sobie załatwiajcie.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.