Jest tak: albo ja nie umiem czytać manuala, albo pies jest pogrzebany gdzie indziej.

To jest kod otwierający sesję po podaniu prawidłowego hasła i loginu:
Kod
session_name("SID");
session_start();
$sid=session_id();
$query ="INSERT INTO rejestr_logowan (session_key, active_session, login, ip, czas_zalog, ) VALUES ('$sid','1','$login',$REMOTE_ADDR',now())";
$result = mysql_query($add) or die("nie został wygenerowany nowy unikatowy numer sesji więc baza staje okoniem");
session_start();
$sid=session_id();
$query ="INSERT INTO rejestr_logowan (session_key, active_session, login, ip, czas_zalog, ) VALUES ('$sid','1','$login',$REMOTE_ADDR',now())";
$result = mysql_query($add) or die("nie został wygenerowany nowy unikatowy numer sesji więc baza staje okoniem");
Zapytanko do MySQL ma mi dodać rekord do bazy przy każdym logowaniu. Dodam, że pole session_key w tabeli rejestr_logowan jest indeksowane jako unique więc nie ma mowy o dopisaniu rekordu jeśli identyfikator sesji nie jest nowy.
A traz mamy kod zamykający sesję przy wylogowywaniu:
Kod
session_name("SID");
session_start();
$sid=session_id();
$query="UPDATE rejestr_logowan SET active_session='0',czas_wylog=now() WHERE session_key='$sid'";
$result=mysql_query ($query) or die (mysql_error());
session_destroy();
setcookie("SID");
session_start();
$sid=session_id();
$query="UPDATE rejestr_logowan SET active_session='0',czas_wylog=now() WHERE session_key='$sid'";
$result=mysql_query ($query) or die (mysql_error());
session_destroy();
setcookie("SID");
Rozumiem, że ta ostatnia linijka jest konieczna gdyż jak mówi manual ciacho nie jest usuwane po wydaniu komendy session_destroy();, a mi zależy na definitywnym, natychmiastowym usunięciu sesji nawet bez zamykania okna przeglądarki.
I teraz powstaje problem: to po prostu nie działa.

Nie będę nawet wspominał, że sesja nie znika gdy użytkownik zamknie okno przeglądarki bez wylogowania - to oczywiste. Nie wspomnę, że zamknięcie okienka potomnego przeglądarki wywołanego za pomocą JavaScript nie usuwa ciacha z pamięci bo jest otwarte okno pierwotne - IE ma gdzieś to, że cookie powstało w oknie potomnym i jak się je zamyka to cookie powinno zniknąć (z tego co wiem to błąd IE). To wszystko jeszcze bym jakoś zdzierżył. Ale dlaczego nie daje się najnormalniej w świecie zniszczyć sesji - tego nie wiem.
Za wszelkie uwagi i wyrozumiałość z góry dziękuję.
A tak BTW - jest na forum mój post pod tytułem bodajże SSL, PDFLib a sprawa POST-a albo coś w ten deseń i na rozwiązanie problemu który jest w nim postawiony jakoś od dłuższego czasu nie ma odważnych... :wink: