Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kopia zapasowa
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
style
Witam, mam kopię bezpieczeństwa bazy danych w Oracle 10g. Chciałbym ją zaimportować na innym komputerze. Czy możecie powiedzieć gdzie tego szukać po zalogowaniu w Oracle??

Pozdrawiam
SongoQ
Ale leniuch z Ciebie, wystarczy w google wpisac import oracle - czy tak trudno? najszybciej to zrobic z konsoli np imp
style
nie leniuch wcale, ale napisałem na forum żeby się dowiedzieć. Jak w konsoli? możesz mi to przedstawić, rozgryzam Oracle dopiero to tak, żeby było w prosty sposób
kriqs
Wujek Google wie wszystko smile.gif
style
wiem już jak importować z pliku tabele, scripts, itd.(chociaż przez panel zarządzania 10g). Nie mogę znaleść jak odtworzyć wszystko z kopi bezpieczeństwa bo o to mi chodzi

ps. i kto tu jest leniuchem. Czemu Oracle wyrzuca errora przy wpisaniu poniższego kodu i uruchomieniu a jeśli wpiszę jedną tabelę jest ok?

1. CREATE TABLE Category
  2. (
  3. CategoryId integer,
  4. Category varchar(100)
  5. );
  6.  
  7. CREATE TABLE FavCategory
  8. (
  9. CategoryId integer,
  10. MemberId integer
  11. );
SongoQ
Przeciez pisalem zapoznaj sie z imp. Co do zapytan to z sqlplusa wywolujesz czy isqlplus i jaki blad
style
tabele tworze po zalogowaniu do Oracle Database Express Edition 10g w zakładce Home>SQL>SQL Commands. Odpalam RUN i pojawia się "ORA-00911: invalid character". Pojedyńcze tabele tworzy normalnie. 1 tabele mogę tak tworzyć ale 1000?

ps. czy napisanie jak odtworzyć dane z kopii bezpieczeństwa zajmuje aż tyle miejsca, że nie można napisać?
backup mam w katalogu flash_recovery_area czy to jest w porządku chociaż?
SongoQ
Cytat
ps. czy napisanie jak odtworzyć dane z kopii bezpieczeństwa zajmuje aż tyle miejsca, że nie można napisać?
backup mam w katalogu flash_recovery_area czy to jest w porządku chociaż?

Jesli bys wpisal to w google to by wywalilo tysiace stron z przykladami jak to zrobic.

Narzedzie potrzebne do importu to imp lub impdp. Jakie funkcja oferuje mozesz przeczytac na stronie http://download-uk.oracle.com/docs/cd/B193...rt.htm#i1007653

Na tej stronie znajdziesz wiele przykładow jak takie polecenie wykonac z shella np takie:
impdp hr/hr@inst1 DIRECTORY=dpump_dir DUMPFILE=hr.dmp TABLES=employees

Radze przeczytac ta strone do konca jest wiele przykaldow i przelacznikow co i jak nalezy wykonac.
Odnosnie zapytania to blad jest pewnie daltego ze wykonujesz wiele zapytan a tam mozna tylko 1.
style
dzięki za bardziej kreatywną podpowiedź, zapoznam się z tym. Mam pytanie co do tego dlaczego tylko 1 "tam" można, potrzebuje zrobić to hurtowo, to chyba też przez imp w takim razie?
SongoQ
To moze skrypcik i odpalisz sqlplusem. Bedzie Ci latwiej.
style
masz pewnie racje ale z tego co ja wiem a zacząłem tworzyć baze u siebie lokalnie dla nauki, potem mialem problem z uruchomieniem jej lokalnie po przerobieniu 150 str. podręcznika. Ostatecznie działa i tworzę ją dalej ale nie dodarłem do sqlplusa jeszcze. Nie mówie, że sobie z tym nie poradzę tylko, nie robiłem jeszcze tego smile.gif
SongoQ
A z jakiej ksiazeczki korzystasz jesli moge zapytac?
isqlplus jest fajny bo wszystko ladnie widzisz i mozesz wyklikac, ale umiejetnosc poslugiwania sie sqlplusem na pewno Ci sie przyda. To zwykly klient konsolowy w ktorym wydajesz polecenia i przewaznie konczysz ";" Na stronie Oracle wpisujac w wyszukiwarke lub w google znajdziesz wiele na jego temat. Poczawszy od laczenia sie a skonczywszy na logowaniu zapytan, wynikow itd.
Synaps
  1. CREATE TABLE Category
  2. (
  3. CategoryId integer,
  4. Category varchar(100)
  5. );
  6. /
  7.  
  8. CREATE TABLE FavCategory
  9. (
  10. CategoryId integer,
  11. MemberId integer
  12. );
  13. /

W ten sposób powinno zadziałac.
style
Cytat(Synaps @ 26.09.2006, 23:29:45 ) *
  1. CREATE TABLE Category
  2. (
  3. CategoryId integer,
  4. Category varchar(100)
  5. );
  6. /
  7.  
  8. CREATE TABLE FavCategory
  9. (
  10. CategoryId integer,
  11. MemberId integer
  12. );
  13. /

W ten sposób powinno zadziałac.

to samo: "ORA-00911: invalid character"

ps. książka to "Beginning SQL" by Paul Wilton - Wrox. Co do sqlplus, to napewno zajrzę, thnx.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.