Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z php na serwerze aplikacji Oracle 10g
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
łoś
Witam, mam następujący problem:

Na serwerze z którego korzystam zainstalowany jest serwer aplikacji Oracle 10g. Umieściłem tam stworzoną aplikację internetową (php + oracle). W pliku php.ini odkomentowałem php_oci8.dll a przy próbie uruchomienia strony głownej przeglądarka internetowa wypluwa komunikat:

Fatal error: Call to undefined function: oci_connect() in c:\orahome_2\apache\apache\htdocs\ai\include\session.php on line 6

Może ma ktoś podejrzenia dlaczego php nie widzi tej funkcji, która przecież wchodzi w skład oci8? Będe bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę. Rok wcześniej stworzyłem podobna aplikację (php+oracle database 10g) i nie miałem takich problemów.

pozdrawiam
kszychu
<głupie pytanie>Zrestartowałeś apache'a?</głupie pytanie>
łoś
restartowałem, właściwie to php_oci8.dll i tak było odkomentowane już wcześniej
cahe
zobacz error.log apacza... mi też nie chciał ładować php_mysq.dll, okazało się że plik był uszkodzony.
Kwazi
Sprawa kluczowa:
Sprawdź w phpinfo czy php widzi Oracla:
szukaj działu OCI8... jeśli OCI8Support ustawiony jest na enabled, to znaczy że wszystko działa ok.

W przeciwnym razie proponuje ściągnąc ze strony www.oracle.com dokumentacje odnośnie współistnienia z php'em wszystko idealnie opisane, ale w english language
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.