Posiadam skrypt php nie obsługujący bazy mysQl, jest to licznik wizyt połączony z licznikiem codziennym i pokazującym liczbę hostów odwiedzających stronę. A teraz problem: podczas przełanczania na inne działy mojej strony i odświerzania, licznik cały czas zwiększa swoje liczby.
Jestem początkującym i niewiem jak to ustawić żeby było dobrze.
Proszę o pomoc i opisanie ewentualnego rozwiązania problemu.
Z góry dzięki.
sivyer
7.09.2003, 11:18:34
Mozesz ustawic cookie na np. 1 dzien, wtedy wejscie z danego komputera, niewazne ile razy wejdzie/odswiezy strone, bedzie policzone tylko raz.
[manual:c7f17e1a5d]setcookie[/manual:c7f17e1a5d]
[php:1:c7f17e1a5d]
<?php
if( !isset($_COOKIE['odwiedzil']) ) {
setcookie("odwiedzil", "tak", time()+86400);
# zwieksz licznik o 1
} else {
echo "Juz odwiedziles dzis ta strone, licznik nie bedzie zwiekszony";
# nie zwiekszaj licznika
}
?>[/php:1:c7f17e1a5d]
Wpisałem i wychodzi błąd może to zrobiłem w złym miejscu, podaj bliższe informacje. Błąd jest taki: Warning: Cannot add header information - headers already sent by (output started at c:program fileseasyphpwww1index.php:4)
sivyer
7.09.2003, 15:20:35
Korzystac z funkcji setcookie mozesz jedynie przed wyslaniem do przegladarki tresci, np. jesli wywolasz funkcje setcookie po jakimkolwiek wyswietleniu tresci na ekranie, np. przy pomocy funkcji echo czy print, wyskoczy blad, wlasnie taki jak podales.
przeczytaj dokladnie opis funkcji [manual:8847944fad]setcookie[/manual:8847944fad] i zapoznaj sie z
tym rodzialem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.