Ostatni coraz częściej spotykam się z systemem oceniania jakości odpowiedzi na posty na różnych forach i przyznam się, że jest bardzo fajny system.
Spotkałem się z takim na forum PRADO, gdzie użytkownika można nagrodzić poprzez applaud, smite (brawo, kara).
Dużo lepszym spotkałem się na forum SDN-u (forum programistów w języku ABAP w SAP-ie).
Jest tam IMHO genialny system nagradzania użytkowników za pożyteczne odpowiedzi, przy okazji pomagający w wyszukiwaniu. Jak on działa? Otóż:
- można zaznaczyć odpowiedź jako: "Rozwiazałem problem sam" (Solved myself)
- można nagrodzić tylko 1 użykownika 10pkt za: "Odpowiedź która okazała się milową w rozwiązaniu problemu albo rozwiązała problem" (Solved my problem*)
- mozna nagordzić 2 użytkowników 6 pkt za "Odpowiedź, która nakierunkowała nas na dobre rozwiązanie" (Very helpful answer*)
- można nagordzić dowolną ilość użytkowników 1pkt za "Pomocna Odpowiedź" (Helpful answer*)
Co więcej, posty, które mają zaznaczone: 'Solved myself" oraz "Solved my problem" oznaczane są na liście wątków specjalną gwiazdką, która bardzo i to bardzo pomaga wyszukiwać pomocne odpowiedzi, bo jest jedną z opcji wyszukiwania.
Dodatkowo wprowadzono tam system nagród dla najbardziej aktywnych uczestników (tutaj na forum to nie jest konieczne, ale może się to spodoba?). Tutaj natomiast mogłay przy każdym użytkowniku, się pojawić informacja o zgromadzonej ilości pnktów. Być może zachęciłoby to biernych użytkowników (tylko wrzucających zapytania) do aktywniejszej postawy?
Co o tym sądzicie?
*Podałem dłuższe "tłumaczenia" gdyż wynikają one z wyjaśnien z FAQ dla tego forum