Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System ocen na forum
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Aztech
Ostatni coraz częściej spotykam się z systemem oceniania jakości odpowiedzi na posty na różnych forach i przyznam się, że jest bardzo fajny system.
Spotkałem się z takim na forum PRADO, gdzie użytkownika można nagrodzić poprzez applaud, smite (brawo, kara).
Dużo lepszym spotkałem się na forum SDN-u (forum programistów w języku ABAP w SAP-ie).
Jest tam IMHO genialny system nagradzania użytkowników za pożyteczne odpowiedzi, przy okazji pomagający w wyszukiwaniu. Jak on działa? Otóż:
- można zaznaczyć odpowiedź jako: "Rozwiazałem problem sam" (Solved myself)
- można nagrodzić tylko 1 użykownika 10pkt za: "Odpowiedź która okazała się milową w rozwiązaniu problemu albo rozwiązała problem" (Solved my problem*)
- mozna nagordzić 2 użytkowników 6 pkt za "Odpowiedź, która nakierunkowała nas na dobre rozwiązanie" (Very helpful answer*)
- można nagordzić dowolną ilość użytkowników 1pkt za "Pomocna Odpowiedź" (Helpful answer*)

Co więcej, posty, które mają zaznaczone: 'Solved myself" oraz "Solved my problem" oznaczane są na liście wątków specjalną gwiazdką, która bardzo i to bardzo pomaga wyszukiwać pomocne odpowiedzi, bo jest jedną z opcji wyszukiwania.
Dodatkowo wprowadzono tam system nagród dla najbardziej aktywnych uczestników (tutaj na forum to nie jest konieczne, ale może się to spodoba?). Tutaj natomiast mogłay przy każdym użytkowniku, się pojawić informacja o zgromadzonej ilości pnktów. Być może zachęciłoby to biernych użytkowników (tylko wrzucających zapytania) do aktywniejszej postawy?

Co o tym sądzicie?

*Podałem dłuższe "tłumaczenia" gdyż wynikają one z wyjaśnien z FAQ dla tego forum
hwao
Mnie sie podoba, ale watpie zeby udało się to uruchomić, patrząc chociaż na czas uruchomienia "pomógł mi".
tiraeth
To takie bardzo rozbudowane Pomógł mi z czasów gdy jeszcze pod php.pl stało phpBB2 :]

Jestem za smile.gif Ale trzeba poczekać na aktualizację IPB na forum...
nospor
Mi osobiscie pewna część tego się podoba. Szczegolnie informacja o tym czy topic jest juz rozwiązany, co pozwoliloby uniknac niepotrzebnego wlazenia do niego.

Cytat
Ale trzeba poczekać na aktualizację IPB na forum...
Wyczuwam lekki "sarkazm" winksmiley.jpg
Przedewszystkim trzeba poczekac na "ręce" do pracy, ktorych ostatnio nam brakuje.
seaquest
A ja tak do końca nie jestem przekonany.
To znaczy jestem może za tym, żeby wprowadzić oznaczenie postów, które pomogły w rozwiązaniu, ale przeciwko jakimś tam punktom. Bo po co? Kolejny wyścig szczurów?

Więc może na tej zasadzie? Samo oznaczanie postów, które nakierowują/rozwiązują problem?

Proces aktualizacji IPB rozpocznę już niedługo, ponieważ wczoraj wyszła wersja RC1.
No ale dodatkowe ręce do pracy by się przydały, bo ja jestem na pierwszym roku studiów i czasu mam ekstremalnie mało.
Aztech
@seaquest
[offtop mode on]
Extremalnie mało to będziesz miał jak się zacznie sesja, teraz to jest luz blues, sielanka i pełen relaks smile.gif
[offtop mode off]

W zasadzie, to punkty nie są konieczne, ale stopniowanie w jaki sposób dany post pomógł już jak najbardziej. W przypadku który opisałem z SDN punkty mają tam wymierne znaczenie, najlepiej punktujący mają bonusy od SND i producenta SAP-a a to w światku SAP-owskim już coś znaczy.

W ramach ciekawostki dodam, że dostaje się tam również punkty za napisanie ciekawego artykułu, który po zrecenzowaniu zostanie umieszczony na stronie SDN-u, za stworzenie poradnika, tutoriala itp

I jeszcze jedną opcję bym dodał, może nie tyle opcję, co komunikat:
podczas pisania posta nad postem pojawiałby się baner/komunikat: zanim zadasz pytanie: skorzystaj z opcji szukaj i zaglądnij do FAQ. Ale to już zupełnie inna bajka
Cysiaczek
Bardzo fajny pomysł - łatwo bedzie można odnaleźć potrzebne informacje. Z tym "pomógł mi" to pomysł taki sobie, bo faktycznie wyścig szczurów się zacznie.
NetJaro
Pomysł dobry smile.gif I mam nadzieję, że zostanie wtłoczony w życie winksmiley.jpg
_Martin_
Tak Tak.
I Jeszcze do tego funkcja dawania pkt uzytkownikowi smile.gif
Np przy 100 pkt jest przyjacielem forum przy 200 Kimś Ważnym Np Vipem
PRZY 500 Np Modem biggrin.gif
Itp itd biggrin.gif
seaquest
_Martin_: na to nie licz. Nie będziemy wprowadzać rang na forum.

A żeby zostać moderatorem, to trzeba długo na to pracować i czekać, aż będziemy robić nabór. A i tak najczęściej to stanowisko proponujemy osobom, które dużo raportują i są aktywne na forum.

Punkty dla użytkowników odpadają.
Master Miko
OT (nie chce mi się nowego topica zakładać tongue.gif):
Dużo piszę w "szybkiej odpowiedzi" i fajnie bybyło, gdyby ten text area był edytowalny tzn:
- zmiana szerkości manualnie
- zmiana wysokości w czasie pisania
Fajnie też byłoby, gdyby obok niego było parę małych podstawowych przycisków do edycji posta - przycisk manual, albo jakieś bardziej skomplikowane - bo tak głupio jest za każdym razem pisać...

To są bardzo fajne rzeczy, które naprawdę przydałaby się tu sad.gif

PS: Możnaby dodać jeszcze przycisk "GOOGLE" obok "MANUAL" - autmatyczne wyszkiwanie dla usera... ponieważ bardzo często się to robi upominając jakiegoś usera.
dr_bonzo
Cytat
Fajnie też byłoby, gdyby obok niego było parę małych podstawowych przycisków do edycji posta - przycisk manual, albo jakieś bardziej skomplikowane - bo tak głupio jest za każdym razem pisać...

To dostalbys pelne pole odpowiedzi, nie po to szybka odpowiedz byla tworzona.
Master Miko
Też prawda... może przesadziłem... ale odpowiedź na "ej a wiecie jaka funkcja odpowiada za wyłączenie światła w pokoju", nie jest warta klikania "Odpowiedz"...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.