Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] szukaj czyli LIKE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bastek8989
Witam

Na poczatku przedstawie problem, otoz mam formularz do szukania gdy wpisuje w nim kot to wzraca on wyniki w kolejnosci kot22 kotblwble i kot

Jak zrobic zeby w pierwszej kolejnosci wyswietlaly sie wyniki najwiarygodniejsze?

Skrypt opiera sie na zapytaniu:

1. <?php
  2. $sql = "SELECT * FROM obrazki WHERE nazwa LIKE '%$szukany_wyraz%' OR opis LIKE '%$szukany_wyraz%' ORDER BY id DESC LIMIT ".($_GET['current']-1)*$skok.", $skok";
  3. ?>

czy da sie to jakos zmodyfikowac zeby w pierwszej kolejnosci wyswietlal ysie wyniki najbardziej wiarygodne?

pozdrawiam
Legro
to mosze zastosuj sortowanie.. np na tablicach : sort" title="Zobacz w manualu php" target="_manual albo w zapytaniu ORDER BY
TomASS
co według Ciebie oznacza słowo "bardziej wiarygodne"? Czym jest lepsze np. "kot22" od "kotblwble"? Jakie kryterium?
uli
Cytat(bastek8989 @ 2.11.2006, 15:23:24 ) *
Witam

Na poczatku przedstawie problem, otoz mam formularz do szukania gdy wpisuje w nim kot to wzraca on wyniki w kolejnosci kot22 kotblwble i kot

Jak zrobic zeby w pierwszej kolejnosci wyswietlaly sie wyniki najwiarygodniejsze?

Skrypt opiera sie na zapytaniu:

1. <?php
  2. $sql = "SELECT * FROM obrazki WHERE nazwa LIKE '%$szukany_wyraz%' OR opis LIKE '%$szukany_wyraz%' ORDER BY id DESC LIMIT ".($_GET['current']-1)*$skok.", $skok";
  3. ?>

czy da sie to jakos zmodyfikowac zeby w pierwszej kolejnosci wyswietlal ysie wyniki najbardziej wiarygodne?

pozdrawiam

No cóż najpierw chyba przydał by się kurs mysql odnośnie ORDER BY

1. <?php
  2. $sql = "SELECT * FROM obrazki WHERE nazwa LIKE '%$szukany_wyraz%' OR opis LIKE '%$szukany_wyraz%' ORDER BY nazwa DESC, id DESC LIMIT ".($_GET['current']-1)*$skok.", $skok";
  3. ?>

Naprodukowałeś więcej znaków w poście niż ja w odpowiedzi.
bastek8989
Ehh macie racje dzieki wystarczylo ORDER BY DESC smile.gif

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.