Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie znaki - pomóżcie!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spojli
Pare dni temu zainstalowałem sobie serwer Apache 1,2.x, baze MySql 4.1.x oraz php 5.x
Wszystko ładnie chodzi ale dzis napotkalem pierwszy problem , powiem szczerze że bardziej "idiotycznego" systemu (kodowania) nie widzialem.

Problem jest taki: w bazie moge wpisywac do krotek wszystkie polskie litery i wyświetla mi je prawidłowo, natomiast jak wyswietlam tabelke w skrypcie php to widze zamiast polskich lister same znaki zapytania!
Czytalem o tym sporo ale nic mi to nie pomogło! W mojej ksiązce zalecaja uzywanie wszedzie utf8, jezeli tak wszedzie pozmieniam to jest jeszcze gorzej : w kliencie mysql nie widze polskich liter, wiec zmieniam wszedznie na latin1 lub latin2 i wtedy jest tak jak mówiłem. Co zrobic wiec zeby w skrypcie poprawnie mi tabelki wyswietlało?

Moja widza jest taka ze zmieniam wpis w pliku my.ini , oraz do skryptu po polaczeniu dopisuje
$conn->query("set names 'utf8'"); lub $conn->query("set names 'latin2'"); zmieniam tez kodowanie mysql piszac bezposrednio w kliencie jakies komendy i NICCC!!!!

Prosze o POMOC! "Ci Ludzie" potrafią sobie komplikowac życie...
MatheW
Najpierw musisz utworzyć poprawną strukturę, potem dopiero zapełniac tabele danymi.

Polskie znaki w MySQL.
jarrod
Użyj forumowej wyszukiwarki winksmiley.jpg
spojli
Forum przeglądnałem i żadnej konkretnej informacji nie uzyskałem , każdy dokłada swoje 5 groszy i nic z tego nie wynika.

Ale troche poszedłem do przodu, zainstalowałem myphpadmin, ustawiłem w nim wszystko gdzie sie da na utf8, w moim pliku php ustawiłem w znaczniku <meta> kodowanie na utf8, zapisałem plik jako kodowany w utf-8, dodałem po połączeniu sie z bazą nastepująca linijke $conn->query("set names 'utf8'"); i......
DZIAŁA! Oto mi chodzilo, tabele z bazy są z polskimi literami, i w sumie mam co chcialem ALE :

Gdy wejde do klienta mysql i tam odczytuje/wpisuje w tabele polskie znaki to i w kliencie i ze strony php wyswietlaja się krzaczki! CZyli: jak uzywam phpmyadmin jest OK, jak uzywam klienta mysql jest źle!
Wnioskuje że musze coś ustawić w mysql, w pliki my.ini my dopisane default-character-set=utf8, wpisuje tez w konsoli set charset utf8, I CIĄGLE NIC!

CO ROBIĆ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.